SNIMAK DA SE SMRZNEŠ: Ledeni Božić u Americi, u Montani temperatura -45 stepeni, KLJUČALA VODA PRETVARA SE U SNEG, umrlo 12 osoba
Foto: Printscreen Tweet

katastrofa

SNIMAK DA SE SMRZNEŠ: Ledeni Božić u Americi, u Montani temperatura -45 stepeni, KLJUČALA VODA PRETVARA SE U SNEG, umrlo 12 osoba

Planeta -

Oko 200 miliona Amerikanaca širom SAD pogođeno je snažnom zimskom olujom. Procenjuje se da je do sada umrlo najmanje 12 osoba. Više od 1,5 miliona stanovnika ostalo je bez struje, a na hiljade letova je juče otkazano.

Ogromna oluja se proteže na preko 3.200 kilometara, od Teksasa do Кvebeka. Ciklon bomba, odnosno nagli pad atmosferskog pritiska, izazvala je mećave na Velikim jezerima, koja se nalaze na granici SAD i Кanade.

Što se tiče SAD, temperature u Elk Parku u Montani pale su na -45 stepeni Celzijusa, dok se grad Hell u Mičigenu "zamrznuo". U Južnoj Dakoti Indijanci su spalili svoju odeću na snegu da bi se ugrejali nakon što su ostali bez goriva, piše BBC.

U Montani je snimljen zanimljiv fenomen koji dobro pokazuje kakva je hladnoća - ključala voda koja se odmah pretvara u sneg. Na snimku se vidi kako čovek drži ključalu vodu u posudi i baca je u vazduh, nakon čega se ona pretvara u zamagljene pahulje.

Očekuje se da će arktički hladni talas danas pogoditi istočnu obalu SAD, tako da će stanovnici mnogih delova imati najhladniji Božić u poslednjih nekoliko godina. Ali zapadnije, na primer u Denveru, u saveznoj državi Kolorado, najgore je već prošlo. Danas bi trebalo da dođe do porasta temperature, koja će iznositi plus 7 stepeni.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja