RUSIJA NA METI AGENATA SPAVAČA? Američki novinar tvrdi - CIA i NATO službe aktiviraju ćelije i širom Rusije ORGANIZUJU SABOTAŽE
Foto: AP, Shutterstock

TAJNI RAT

RUSIJA NA METI AGENATA SPAVAČA? Američki novinar tvrdi - CIA i NATO službe aktiviraju ćelije i širom Rusije ORGANIZUJU SABOTAŽE

Planeta -

Amerikanac Džek Marfi, nekada komandos, a sada istraživački novinar, kaže da CIA navodno sarađuje sa špijunskim službama država članica NATO-a i da zajedno vrše sabotaže širom Rusije. Ovakve operacije uzrok su nerešenih eksplozija i požara koji su poslednjih meseci zadesili strateške ruske objekte.

"Ali neke evropske obaveštajne službe imaju i svoje operativce u Rusiji koji tamo prave haos i to rade bez pomoći CIA-e“, napisao je Marfi na svom sajtu.

Marfijeve tvrdnje usledile su nakon što je požar zahvatio tržni centar u Krasnodarskom regionu na jugu Rusije. Pre toga, naftna i gasna postrojenja, železnice, skladišta goriva, elektrane i trgovački centri bili su poprišta misterioznih eksplozija,

"Operacija je uključivala spavače ćelije koju je posle dužeg vremena aktivirala saveznička špijunska služba kako bi sprečila invaziju Moskve na Ukrajinu, vodeći tajni rat iza ruskih linija. Operativci su se godinama pripremali za to. Upravo te ćelije stoje iza neobjašnjive eksplozije i drugih "nesreća" koje su zadesile ruski vojno-industrijski kompleks nakon invazije na Ukrajinu u februaru", napisao je Marfi.

Citirao je i anonimne američke izvore uključujući tri bivša obaveštajna i dva vojna službenika, kao i jedan izvor ‘koji je bio obavešten o operaciji‘.

CIA je odmah odbacila sve Marfijeve tvrdnje.

„Nijedan američki zvaničnik nije bio uključen u rad na terenu, ali je saveznička obaveštajna služba koordinirala napade, a ovlastio ih je američki predsednik Džo Bajden. Komandovanje i kontrola operacije pripada CIA iz pravnih razloga. Američki saveznici, uključujući, naravno, Ukrajince, biraju operacije, jer njihovi ljudi preuzimaju rizik“, napisao je Marfi.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track