ZIMA JE PRESUDNA U RATU! Ovakva je situacija Rusije i Ukrajine nakon sastanaka! Stručnjaci bez dileme: "OČEKUJE NAS KLJUČNA BITKA"
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

ZIMA JE PRESUDNA U RATU! Ovakva je situacija Rusije i Ukrajine nakon sastanaka! Stručnjaci bez dileme: "OČEKUJE NAS KLJUČNA BITKA"

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zvanično izjavio da se nastavlja sa obukom odbrambenih snaga.

On navodi da bi sledeća godina trebalo da bude odlučujuća. Prema njegovim rečima svesni su kakvi rizici postoje zimi, ali takođe da se sprovodi određen plan za proleće.

Povodom ovih vesti, temu oko rata diskutovali su Zoran Spasić, direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije i Nikola Perišić, iz Centra za društvena istraživanja.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Spasić je prvo rekao da nećemo dobiti nikada tačan broj žrtava, kao i to da nas za zimu očekuju ključne bitke u ovom sukobu.

- Nećemo saznati tačan broj žrtava. Nećemo dobiti takve podatke, kao i u svakom ratu, dobićemo opšte informacije. Briga o žrtvama rata je poslednja stavka u svakom sukobu. Na terenu možemo videti da se odigrava ključna borba za Bahmut. Međutim, on nema nikakav strateški značaj. Taj grad je većim delom u ruševinama, u geostrategijskom i političkom smislu nema značaj, ali u moralnom smislu ima - rekao je Spasić, pa nastavio:

- Može da bude prekretnica rata jer su skocentrisane najjače Ruske i ukrajinske snage. Ta bitka može da bude nalik staljingradskoj, odnosno može da bude prekretnica. Ljudi su pričali da nas za zimu očekuje zatišje, a ja im kažem, kako to da u sukobu postoji zatišje? Eventualno postoji manji intezitet borbe. Ipak smatram da će se sada odigrati ključne borbe.

Perišić smatra da su sastanci koje su imali predsednici sukobljenih država bili samo dublji ulazak u dane ratovanja.

- Zelenski je bio u Vašingtonu, a Putin u Minsku, kako bi tražili pomoć za njihov sukob. Obe strane se pripremaju za nastavak ratovanja, tako da se kraj ne nazire.

01:11

ZIME JE PRESUDNA U RATU! Ovakva je situacija Rusije i Ukrajine nakon sastanaka! Stručnjaci bez dileme: OČEKUJE NAS KLJUČNA BITKA

Od prvog februara do prvog jula, Srbija neće izvoziti naftu u zemlje koje su joj ograničele cenu, pa je Perišić to komentarisao:

- To je odgovor Rusije na sve ono što Zapadne države šalju njoj kao paket sankcija, a to može samo da produži ekonomsku krizu. Sa druge strane, Rusija hoće da učvrsti svoje savezništvo sa državama BRICS-a koje su sada u usponu. Rusija želi da ostvari dedolarizaciju na ekonomskom tržištu, znamo da Amerika svoju političku snagu crpi jer su najjača ekonomska sila u svetu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track