DOŽIVOTNI ZATVOR ZA ČOVEKA KOJI JE RAZBESNEO ERDOGANA: Osman Kavala kriv za pokušaj SVRGAVANJA vlade, turski sud potvrdio presudu
Foto: Profimedia /AFP, AP/Burhan Ozbilici

DOŽIVOTNI ZATVOR ZA ČOVEKA KOJI JE RAZBESNEO ERDOGANA: Osman Kavala kriv za pokušaj SVRGAVANJA vlade, turski sud potvrdio presudu

Planeta -

Sud u Istanbulu potvrdio je u žalbenom postupku presudu doživotnog zatvora za turskog biznismena i filantropa Osmana Kavalu optuženog za pokušaj rušenja vlade.

Sud je potvrdio i 18-godišnju zatvorsku kaznu određenu krajem aprila još sedmorici optuženih.

Kavala je osuđen zbog "pokušaja rušenja vlade" predsednika Redžepa Tajipa Erdogana preko finansiranja antivladinih protesta 2013., a na presudu je moguća žalba turskom Vrhovnom sudu, prenosi Telegraf pisanje Tanjuga.

Sud je u presudi u aprilu odlučio da Kavalu, koji je uhapšen krajem 2017. oslobodi optužbe za špijunažu zbog nedostatka dokaza.

Savet Evrope je više puta pozivao Tursku da odmah oslobodi Kavalu nakon što je Evropski sud u Strazburu presudio da je Ankara prekršila njegova ljudska prava u maratonskom sudskom procesu.

Ko je Osman Kavala?

Kavala je biznismen koji se zamerio predsedniku Turske kao jedan od organizatora protesta zbog najavljene gradnje u Gezi parku u Istanbulu koju je podržavao Erdogan.

Zbog toga je završio u zatvoru a onda je optužen da je učestvovao u propalom puču protiv predsednika u leto 2016. godine.

Iako čak i deo ljudi iz vladajuće stranke smatra da mu nije mesto u zatvor, Erdogan misli drugačije.

"Od jutra do sutra [ambasadori] ponavljaju: Kavala, Kavala … Ali taj o kojem pričate, Kavala, on je Sorošev agent u Turskoj", rekao je Erdogan.

Zanimljivo je da je upravo Erdogan jedini turski političar koji se susreo sa Sorošem 2003. godine i na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu mu rekao da nova vlada na čijem je čelu predstavlja "otvoreno društvo u Turskoj" i zatražio njegovu podršku.

Soroš je tada pomogao u formiranju lobističke grupe koja je zagovarala novu tursku vladu u glavnim gradovima EU.

Sve se raspalo 2013. godine kad je Istanbul, u kojem je sadašnji "sultan" bio gradonačelnik prvi put rekao ne. Bio je to težak trenutak za Erdogana jer su počele da kruže priče o korupciji u koju je upetljana njegova porodica.

Erdogan je tada optužio Kavalu i Soroša da podjaruju proteste. Otvoreno društvo je 2018. posle niza optužvi prekinulo rad u Turskoj.

Razlog je, kako je Fehim Tastekin objasnio za uticajni Al-Monitor, devijacija turske vladajuće politike od vrednosti koje zagovara Otvoreno društvo.

Otvoreno društvo je, svejedno, nastavilo da podržava te vrednosti i postalo trn u oku Erdogana koji je tako našao krivca za većinu nedaća koje ne može da prebaci na Fethulaha Gulena, s kojim je takođe bio u dobrim odnosima a koga sada optužuje da je orkestrirao puč.

(Kurir.rs/Telegraf/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track