ZAPAD 99 RUSKI ODGOVOR NA NATO AGRESIJU NA SR JUGOSLAVIJU: Prvi put posle 6 godina TIŠINE data je uzbuna za strateške bombardere
Foto: Printscreen: Youtube/aleclitvinov

Boris jeljcin naredio

ZAPAD 99 RUSKI ODGOVOR NA NATO AGRESIJU NA SR JUGOSLAVIJU: Prvi put posle 6 godina TIŠINE data je uzbuna za strateške bombardere

Planeta -

NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju koja je trajala od 24. marta 1999. do 10. juna iste godine bila je okidač za mnogo toga u međunarodnim odnosima.

Te iste godine, a o tome je bilo govora, da je NATO intervencija uticala i na Rusiju da se neki planovi poremete. Te godine prvi put posle raspada Sovjetskog Saveza pokrenuta je 21. juna dok su kolone vojnih vozila Vojske Jugoslavije napuštali prostor Kosova i Metohije, a ruski padobranci se raspoređivali na aerodromu Slatina je vojna vežba pod nazivom "Zapad 99".

Zadatak vojne vežbe prve posle raspada SSSR-a bio je simulacija odziva ruske vojske u napadu na zapadni deo države.

Vojna vežba je uključivala od oko 50.000 vojnika iz pet vojnih okruga i tri mornaričke flote. Kruna ove vojne vežbe bila je dizanje strateške avijacije i to po prvi put.

Nešto posle ponoći tog 25. juna iz vazduhoplovne baze Engels u Saratovskoj oblasti poletela su četiri strateška bombardera TU-95MS i dva TU-160 "Blekdžek" i usmerili se prema Severnom moru. Na moru između Norveške i Islanda oba para bombardera su se radvojili i približili se na oko 96 km od obale sa čime su bili na poziciji odakle bi u nekoj realnoj situaciji mogli da lasniraju krstareće rakete dugog dometa sa nukelarnim bojevim glavama na ciljeve u SAD.

Neki zapadni mediji tvrdili su da su ruki bombarderi krišili vazdušni prostor Islanda, ali su to negirali Amerikanci, koji su budno pratili vežbu i sami Rusi.

Bombarderima u letu pridružili su se i američki lovci F-15 iz avio baze Keflavik na Islandu i avione pratili na polovini puta oko ostrva, a onda je jedan par F-15 zamenio drugi par isto na F-15 i istoimene baze i budno su pratili ruske bombardere sve dok se nisu udaljili od Islanda.

Druga dva TU-160 nastavila su let duž obale Norveške u međunarodnim vodama, a Norvežani su u vazduh poslali svoje lovce, ali prema ruskim podacima, ti avioni nisu stigli ruske bombardere, jer su se ovi u međuvremenu udaljili i vratili nazad.

To je bio prvi let posle šest godina od kada su poslednji put ruski strateški bombarderi poleteli na misiju od kraja Hladnog rata. Iznenadna pojava ruskih bombardera bila je veliko izennađenje za NATO.

Rusi su naveli da je let četiri TU-95MS i dva TU-16 trajao ukupno 15 časova, a tom prilikom preleteli su i Severni pol odakle su lansirali krstareće rakete koje su pogodile cilj u južnom delu Rusije.

Rusija je negirala tad da vežba "Zapad 99" ima veze sa avio napadima NATO alijanse na SRJ, iako se nije moglo sakriti da uprkos materijalnoj i finansijskoj oskudici predstavljaju određenu silu.

U ovoj akciji ruski strateški bombarderi su nosili krstareće rakete H-55 AS-15 Kent koje podsećaju na američke BGM-109 Tomohawk koje mogu da nose nukelarnu bojevu glavu jačine 200 kilotona. Usavršenu verziju H-55 SM nosili su strateški bombarderi TU-160 i koje imaju maksimalni radijus 3.000 km. Rakete lete na visini od 40 do 110 m, a kružno odstupanje od cilja iznosi 45 i 150 metara.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja