POVRATAK OTPISANOG: Smenjeni general Lapin postavljen za komandanta kopnene vojske Rusije?! propaganda, glasina ili trač!
Foto: screenshot/Meduza

ANONIMNI IZVOR OTKRIVA

POVRATAK OTPISANOG: Smenjeni general Lapin postavljen za komandanta kopnene vojske Rusije?! propaganda, glasina ili trač!

Planeta -

General pukovnik Aleksandar Lapin, bivši komandant Centralnog vojnog okruga koji je preko noći od heroja postao krajem oktobra 2022. krivac i uzročnik svih ruskih vojnih poraza navodno je dobio novu fuknciju, ni manje ni više nego komandant Kopnenih snaga vojske Ruske Federacije.

Ova vest treba dodati prvo se pojavila na ukrajinskim i beloruskim opozicionim medijima koji deluju iz Poljske,da je general Lapin postao komandant Kopnenih snaga.

Upućeni smatraju da je ovo još jedan propagandni spin i da ta informacije nije tačna. čak ni čuveni portparol Kremlja Dimitrij Peskov nije hteo da potvrdi ni da demantuje ovu informaciju s čime je još više podstakao nagađanja.

Aleksandr Pavlovich Lapin, Aleksandr Lapin
foto: screenshot/Meduza

Na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane Ruske Federacije kao komandant Kopnenen vojske označen je general Saljukov Leonidovič.

S druge strane ovu vest potvrdila je i državna novinska agencija TASS, koja navodi da je imenovanje usledilo 10. januara

Ko je general Alekdsandar Lapin

Aleksandar Lapin rođen je 1. januara 1964. godine.

Od 22. novembra 2017. komandant je Centralnog-vojnog okruga. Od oktobra 2018. do januara 2019. komandovao je i ruskom vojskom u Siriji.

U februaru 2019. unaprijeđen je u čin general-pukovnika. Sin Denis, rođen 1986. godine, takođe je oficir, po činu potpukovnik i komanduje gardijskim tenkovskim pukom.

Uspon Lapina, koji je bio komandant Centralnog vojnog okruga od 2017. do oktobra 2022, bio je brz kao i za mnoge od onih koji su bili uključeni u ukrajinsku „specijalnu operaciju“.

Aleksandr Pavlovich Lapin, Aleksandr Lapin
foto: screenshot/Meduza

Imenovanje tek treba da bude zvanično potvrđeno od Kremlja, ali novinski sajt RBC navodi: „General Lapin je zaista imenovan na mesto načelnika štaba ruske armije.

Lapin u vrtlogu afera

Priča o generalu Lapinu počela je u septembru 2022. kada je ruska vojska morala da se povuče iz velikog dela Harkovske oblasti i Izjuma jer u ukrajinskoj ofanzivi razmera je bila 2:1 u koristi Ukrajinaca. Usledilo je zatim izravnavanje i skraćivanje linije fronta, koji su neki navodili kao ruski poraz u ratu i nagoveštavali kraj rata.

Kadirov je tad upitao, a gde je general Lapin, da li je istina da komanduje daleko od linije fronta. Njemu se u kritici pridružio i Jevgeniji Prigožin vlasnik grupe Vagner koji je kritikovao isto Lapina i složio se sa Kadirovom. Ubrzo u priču uključio se i Kremlj, odnosno Dmitriji Peskov, koji je sve to nekako zakamuflirao i priča ostala na nivou trača na Telegramu.

A onda par nedelja kasnije pojavljuje se slika generala Lapina sa slušalicom u rukama na prvoj liniji fronta. Sliku autentičnosti nije niko mogao da potvrdi, ali je spin učinio svoje, a poverenje u generala Lapina se povećalo.

A, onda šok 26. oktobra u Hersonskoj regiji na bazu raketa lansirana iz HIMARS-a pogodila je štab čečenskih jednica. Prva vrest bila je 60 mrtvih, a 40 ranjenih od ukupno 100 boraca. Poslednja cifra koja se ustalila bila su 23 mrtva. Kadirov je za ovaj propust direktno otužio generala Lapina, a ne svoje borce, koji su prethodno snimak zgrade okačili na TikTok. Bilo je dovoljno je naći i odrediti lokaciju zgrade uz pomoć GPS-a lokaciju i lasnirati raketu.

U odbranu Lapina stali su i svi broci grupe Odvažni "O" koji su odgovorili na optužbe Ramzana Kadirova

"U povlačenju kod Limana, pošteno je opovrgnuti neistinu: Svi zaključci emotivnog teksta šefa Čečenije zasnivaju se na netačnim informacijama: General Lapin NIJE KOMANDOVAO ODBRANOM LIMANA i NIJE BIO U POZADINI. Za povlačenje na harkovskom pravcu okrivljuje se general, koji nije vodio odbranu ovog sektora, već je na njega bačen SA MALIM DELOM SVOJE DRUŽINE, kao pojačanje i poslednji pokušaj da se popravi najteža situacija na frontu.To je krajnje pogrešno. Aleksandar Lapin nikada nije sedeo u pozadini. To mogu potvrditi svi koji su ga ikada sreli. Bilo da je Sirija ili sad Ukrajina, ovo znaju skoro svi borci grupe „O“. Ovo je verovatno jedini komandant grupe koji je u borbenim sastavima svojih trupa od početka operacije. Dakle, izjava da je Lapin bio skriven u Lugansku nije tačna. Naravno, potrebno je tražiti krivce, ali za sve okriviti komandanta, čija je zona odgovornosti bio potpuno drugačiji sektor fronta, jeste da se napravi gruba greška, od koje na kraju neće biti moguće izvući prave zaključke.Borci grupe "Hrabri"

Usledilo je drvlje i kamenje na generala Lapina, da je on krivac. Ne samo što je pa Liman nego zbog nečinjena i prodora ukrajinske vojske u naselja Terni, Torskoje i Jjampolovka i problema na relaciji Kremnaja-Svjatovo.

Ovde treba spomenuti da su svi vojni dopisnici ruski, sa terena redom stali u odrbanu generala Lapina, ali očito je nečiji uticaj bio mnogo veći nego njihov da lapin ostane na tom mestu.

A, onda je čečenski lider Ramzan Kadirov bio prvi koji je generala Lapina, koji je do tad prikazan kao hrabri i pametni vojskovođa. čiji sin se bori na prvoj liniji fronta i koji je iz ruku svog oca primio orden za hrabrost, udario na generala.

Spominjalo se i da je svojom voljom Lapin podeno ostavku posle talasa kritika i da je napisao svojručno na papiru ostavku ikao je bio komandant ruskih trupa "Centar" u zoni Specijalne vojne operacije. Da li je to ruski generalštab prihvatio to je pitanje od milion dolara.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track