ŠTA JE NATERALO MINISTARSKU ODBRANE NEMAČKE DA PODNESE OSTAVKU? Neki tvrde da je zalutala u resor i vojsci treba nov početak
Foto: Kurir Printscreen

iz skandala u skandal

ŠTA JE NATERALO MINISTARSKU ODBRANE NEMAČKE DA PODNESE OSTAVKU? Neki tvrde da je zalutala u resor i vojsci treba nov početak

Planeta -

Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht je očigledno odlučila da se povuče sa te funkcije, objavilo je nekoliko nemačkih medija, a prema pisanju "Zidojče cajtunga", ministarka namerava da podnese ostavku sledeće nedelje, preneo je danas Dojče vele.

List "Bild" piše da je Kristin Lambreht donela odluku da podnese ostavku i da je razlog spoznaja da je u Ministarstvu odbrane potreban novi početak.

Portparol Ministarstva odbrane rekao je agenciji AFP da su to glasine koje ne komentarišu.

Kristin Lambreht
foto: Kurir Printscreen

Dopisnika ARD Stefan Štuhlik rekao je da će nemački kancelar Olaf Šolc izgubiti lojalnu ministarku ukoliko bi Lambreht podnela ostavku. Osim toga, naslednika ili naslednicu čeka težak posao - Ministarstvo odbrane je pred velikim zadacima, posebno u vezi sa specijalnim fondom od 100 milijardi za Bundesver.

Kako prenosi "Bild", u krugovima vlade i Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) već se razgovara o novoj osobi na toj funkciji, a dobre šanse bi imala poverenica Bundestaga za odbranu Eva Hegl.

Kao moguća naslednica Lambreht, kako navodi "Zidojče cajtung", pored Hegl, u igri je i parlamentarna državna sekretarka za odbranu Zimtje Meler (SPD).

Kristin Lambreht
foto: Kurir Printscreen

"Špigl" navodi da je moguća i rokada u kabinetu: ministar rada Hubertus Hajl (SPD) mogao bi da pređe u Ministarstvo odbrane.

Lambreht je mesecima izložena kritici, poslednji put zbog nesrećnog video snimka kojim je čestitala Novu godinu.

Opoziciona konzervativna Unija (CDU i CSU) je više puta tražila njenu ostavku. Kritičari su je optuživali za sporu nabavku za Bundesver ili nedostatak stručnosti, ali i zbog nastupa u javnosti. Fotografija njenog sina koji putuje u helikopteru Bundesvera dospela je u naslovnice mnogih medija.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track