40 GODINA OD NESTANKA I UBISTVA EMANUELE ORLANDI: Ko je umešan smrt devojčice (15) Vatikan, italijanska ili turska mafija?!
Foto: Shutterstock

Istraga ponovo otvOrena

40 GODINA OD NESTANKA I UBISTVA EMANUELE ORLANDI: Ko je umešan smrt devojčice (15) Vatikan, italijanska ili turska mafija?!

Planeta -

Vatikan je ponovo otvorio istragu o Emanueli Orlandi, koja je misteriozno nestala u Rimu 22. juna 1983. godine. Tada petnaestogodišnjoj Emanueli izgubio se svaki trag kada se vraćala kući sa časa flaute. Istragu su ponovo otvorile vlasti zbog tužbi koje je podneo Emanuelin brat Pjetro Orlandi.

I vatikanski tužilac Alesandro Didi potvrdio je ponovno otvaranje istrage.

"Svi dosijei, dokumenti, izveštaji, informacije i svedočenja u vezi sa slučajem biće ponovo ispitani", najavio je on nakon što je odlučio da udovolji zahtevima Pjetra Orlandija.

Istraga će se fokusirati i na slučaj 15-godišnje Mirele Gregori, koja je nestala u Rimu nekoliko nedelja pre Orlandijeve. Policija je već duže vreme pretpostavljala da postoji veza između ova dva slučaja, prenosi The Guardian.

Advokat porodice Orlandi, Laura Sgro, rekla je da su ona i porodica Orlandi srećni što je istraga ponovo otvorena, ali da su za ovu informaciju saznali tek iz medija. Ona je istovremeno istakla da se na ponovno otvaranje istrage čekalo godinu dana.

"Pisali smo papi pre godinu dana jer smo želeli da se sastanemo sa tužiocem. Naravno, radujemo se ponovnom otvaranju istrage i nadamo se da će ona dati konkretne odgovore o slučaju", najavio je Sgrova.

Emanuela Orlandi
foto: Shutterstock

Sve teorije

Iako posle 40 godina policija nije uspela da otkrije gde je Orlandijeva nestala tog kobnog dana, to ne znači da se nije bavila nekoliko teorija. Jedna od istaknutijih je da su Emanuela kidnapovali mafijaši.

Njen otac je bio visoki funkcioner u Vatikanskoj crkvi, a otmicom je mafija želela da pritisne Vatikan da vrati kredit. U svetlu istrage ovih navoda, italijanske vlasti su prvo osumnjičile vođu bande Magliana u Rimu Enrika De Pedisa.

Policija je verovala da su mafijaši ubili Emanuelu, a zatim je sahranili ispod bazilike Sant'Apolinare u Rimu zajedno sa vođom rimske bande. Ali ova hipoteza je kasnije odbačena, pošto su uzorci DNK pokazali da u grobu nije bilo uzoraka koji bi odgovarali Emanueli.

Druga pretpostavka je bila da ju je kidnapovala turska banda, koja je želela da natera italijanske vlasti da iz zatvora oslobode turskog državljanina Mehmeta Ali Agdžu. Zatvoren je zbog pokušaja atentata na papu Jovana Pavla II. 1981. godine.

Još jedno od istaknutijih predviđanja bilo je da je Emanuela odvedena u London, gde je nekoliko godina živela u omladinskom hostelu u vlasništvu katoličke kongregacije, čije je troškove finansirao Vatikan. Prema ovoj teoriji, Emanuela je umrla u Londonu, a zatim je njeno telo prebačeno u Rim i sahranjeno u Vatikanu. Istražitelji su stoga 2019. godine ekshumirali dve grobnice u kojima nisu pronađeni Emanuelovi ostaci.

Buran odjek u javnosti izazvao je i komentar Emanuelove drugarice iz detinjstva, koja je rekaka da tinejdžerku i pre njenog nestanka maltretira neko blizak papi.

Papa je tada bio Jovan Pavle II. Ova izjava je data u okviru intervjua prikazanog u dokumentarcu koji istražuje teorije o Orlandijevom slučaju.

Dokumentarac je objavljen pre nekoliko meseci i možda je njegovo emitovanje navelo vlasti da ponovo otvore istragu. Potraga za Orlandijem je ranije obustavljena 2016. godine.

Kurir.rs/24 ur /The Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track