OBJAVLJENE PRVE SLIKE UKRAJINACA U AMERIČKIM BVP BREDLI M2/A2 ODS: Početak obuke ili medijska propaganda prema Rusima?!
Foto: Twitter/auto_glam

47 mehanizovana brigada osu

OBJAVLJENE PRVE SLIKE UKRAJINACA U AMERIČKIM BVP BREDLI M2/A2 ODS: Početak obuke ili medijska propaganda prema Rusima?!

Planeta -

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vide ukrajinski vojnici u američkom borbenom vozilu pešadije Bredli M2 ODS. Da li je Ukrajina već počela sa obukom posada za ovo brobeno vozilo ili je u pitanju propagandni snimak ne može niko sa sigurnošću da potvrdi.

Ono što se od ostalih podataka može sanzati, opet bez ikakve potvrde jeste da će ova vozila biti predata 47. mehanizovanoj brigadi koja se nalazi u Harkovu i pokriva prostor prema ruskoj granici i prva bi trebala u slučaju "čuvene" ruske zimske ofanzive da zaustavi prodor ruskih tenkova T-90M.

Inače ova brigada u svom naoružanju ima 28 slovenačkih modernizovanih tenkova M-55S.

Snimak je na Tviteru objavio izvesni Kozak koji je naveo da je iz Harkova, što može i da potvrdi gore navedenu priču.

SAD su na osnovu iskustava iz operacije Pustinjske oluje, gde su borbena vozila pešadije Bredli doživeli svoj zvezdani trenutak protiv iračkih tenkova T-72, T-62, T-53, kineskih Type 54 i Type 69 odlučile da preurede više od 1.000 Bredlija u verziji M2A2 i M3/A2 u verziju ODS koja se pojavila 1996. Od opreme ova vozila dobila su laserski daljinomer bezopasan za oči, unapređeni sistem za otkrivanje ciljeva i njihovo određivanje IBAS, sistem identifikacije na bojnom polju svoj/tuđi, GPS sistem navigacije, termovizija za vozača i kontramere za zaštitut vozila od delovanja protivoklopnih raketa.

Inače, treba navesti da je za ovo borbeno vozilo pešadije bila i zainteresovana Hrvatska za opremanje mehanizovanih bataljona za potrebe NATO. Međutim od 2019 godine gomila birokratskih prepreka uticala je da ova vozila i dalje nisu isporučena Hrvatskoj.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane SAD objavilo je novi paket pomoći za Ukrajinu od 3 milijarde dolara, koji uključuje i po prvi put borbena vozila pešadije. Paket je vredan tri milijarder dolara vojne pomoći Kijevu, Pentagon šalje 50 borbenih vozila pešadije Bredli

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track