POŠILJKA URANIJUMA STIGLA NA AERODROM HITROU: Policija muškarcu upala u kuću! Tražili radioaktivni materijal
Foto: Youtube/On Demand News

borba protiv terorizma

POŠILJKA URANIJUMA STIGLA NA AERODROM HITROU: Policija muškarcu upala u kuću! Tražili radioaktivni materijal

Planeta -

Muškarac u 60-im godinama uhapšen je zbog sumnje da je izvršio teroristički napad nakon što su u decembru pronađeni tragovi uranijuma na aerodromu Hitrou, saopštio je BBC.

To dolazi nakon što su službenici za borbu protiv terorizma u subotu pretražili adresu u Češiru.

Čovek je uhapšen u skladu sa članom 9 Zakona o terorizmu iz 2006, koji pokriva pravljenje i posedovanje radioaktivnih uređaja i materijala.

Pušten je uz kauciju do aprila 2023..

Komandant Ričard Smit, šef komande za borbu protiv terorizma Metropolitenske policije, rekao je da "na osnovu onoga što trenutno znamo", incident "i dalje ne izgleda da je povezan sa bilo kakvom direktnom pretnjom javnosti".

Rekao je da policajci nastavljaju da istražuju kako bi "uverili da je ovo definitivno slučaj".

Pretres imovine u Češiru je završen i policija je saopštila da nije pronađen nikakav materijal koji bi mogao da predstavlja pretnju za javnost.

Službenici graničnih snaga otkrili su radioaktivni materijal sa pošiljkom starog metala tokom rutinskog pregleda 29. decembra.

Uranijum je element koji se javlja u prirodi. Može imati nuklearnu upotrebu kada je prečišćen ili obogaćen. Ovo se postiže upotrebom centrifuga. Nisko obogaćeni uranijum se može koristiti za proizvodnju goriva za komercijalne nuklearne elektrane.

Visoko obogaćeni uranijum ima čistoću od 20% ili više i koristi se u istraživačkim reaktorima. Uranijum za oružje je obogaćen 90% ili više.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track