RUSKI ODGOVOR NA SANKCIJE EU: Proširen spisak lica kojima je zabranjen ulazak u zemlju
Foto: Shutterstock/Helen Filatova

RUSKI ODGOVOR NA SANKCIJE EU: Proširen spisak lica kojima je zabranjen ulazak u zemlju

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odgovorilo je danas na deveti po redu paket sankcija Evropske unije proširenjem liste osoba kojima je zabranjen ulazak u Rusku Federaciju, saopštilo je ministarstvo.

Podsetimo, Evropska unija 16. decembra usvojila je deveti paket sankcija protiv Moskve.

"Evropska unija nastavlja sa pritiscima na Rusiju, pribegavajući jednostranim restriktivnim merama. Takve postupke EU smatramo nelegitimnim, jer narušavaju međunarodno pravo. Kao odgovor na neprijateljske akcije ruske strane, proširen je spisak predstavnika evropskih institucija i zemalja članica EU, kojima je zabranjen ulazak na teritoriju naše države", navedeno je u saopštenju.

Nove mere odnosiće se na rukovodioce oružanih snaga zemalja članica EU, koji učestvuju u obuci ukrajinskih vojnika, predstavnike državnih i privatnih organizacija koje proizvode ili isporučuju vojnu opremu Kijevu, ali i na pojedince koji su se istakli antiruskom retorikom. Na spisku se nalaze i neki evropski poslanici, saopštilo je ministarstvo.

Iz Evropske unije danas su potvrdili čvrstu privrženost EU slabljenju Rusije. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je izjavila da je cilj sankcija dovesti Rusiju u stanje višedecenijske recesije od koje će se teško oporaviti.

"Neće biti nekažnjivosti za ruske zločine", istakla je fon der Lajen tokom svog izlaganja u Davosu i dodala da se može očekivati i deseti paket sankcija.

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track