"RUSI POVEĆAVAJU BROJ ORUŽANIH SNAGA?!" Analitičari: Isporuka tenkova Ukrajini menja situaciju, MOGUĆA UPOTREBA UBOJITIJEG ORUŽJA
Foto: Kurir TV, AP, EPA

planeta

"RUSI POVEĆAVAJU BROJ ORUŽANIH SNAGA?!" Analitičari: Isporuka tenkova Ukrajini menja situaciju, MOGUĆA UPOTREBA UBOJITIJEG ORUŽJA

Planeta -

Danas je 329. dan ruske invazije na Ukrajinu. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da bi infrastruktura ukrajinske prestonice mogla da se uruši svakog trenutka jer sporadični raketni napadi Rusije sa padom temperatura stavljaju lokalne vlasti pod sve veći pritisak.

Poljske vlasti planiraju da okupe međunarodnu koaliciju zemalja koje poseduju tenkove "lepoard" kako bi predale čitavu brigadu od 100 ovih borbenih vozila Ukrajini, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda na Forumu u Davosu.

Da li će zapadni saveznici Ukrajine ubrzati isporuku sistema protivvazdušne odbrane kojim se mogu obarati ruske rakete govorili su u jutanjem programu Kurir televizije Đorđe Aničić, potpukovnik u penziji i Dimitrije Milić, programski direktor organizacije "Novi treći put".

Jutarnji
foto: Kurir Televizija

- Očito je da je došlo do onoga što smo svi očekivali, tj. da će glavna borbena dejstva biti usmerena na centralni deo ratišta. Ruska federacija je donela odluku da se konačno zaokruži pitanje Donbasa. Treba izaći na administrativne granice te oblasti. Došlo je do pomaka ruskih snaga osvajanjem Soledara i pitanje Bahmuta se rešava - rekao je Aničić i dodao:

- Postoji, međutim, tu još gradova i treba još puno borbenih dejstava da se vodi da bi se izašlo na te administrativne granice. To će verovatno zavisiti od obe strane. Ne treba nikako potcenjivati ukrajinsku vojsku koja je očigledno sposobna da brani svoju teritoriju. Da nije tako napredak ruske vojske bi verovatno bio brži.

On smatra da je vrlo mogće da će Rusija iskoristiti kako je rekao "ubojitija" naoružanja nego što je do sad bio slučaj.

- Moguće je da će se iskoristiti ubojtiija naoružanja. Zašto to već nije urađeno ostaje pitanje - kaže Aničić.

Jutarnji
foto: Kurir Televizija

Milić je komentarisao navode da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski od CIE dobio upozorenje da se nalazi na ruskoj listi za odstrel.

- Cilj specijalne operacje jeste bio da se smeni vlast u Kijevu što bi obezglavilo Ukrajinu i olakšalo ruski vojni napad. S obzirom da to nije uspelo i da Zelenski nije napustio zemlju, onda se taj deo plana nije realizovao. Mislim da je Berluskoni govorio da je Putin želeo da se smeni vlast u Kijevu i da se dovedu ljudi lojalni Rusiji. Da li je Zelenski baš bio na listi za odstrel pitanje je, ali smena vlasti je najverovatnije jedan od ciljeva denacifikacije - tvrdi Milić.

Istakao je da Kina nije protiv Rusije, ali da je intenzivnija privrženost Rusije Kini nego obrnuto:

- Kina nije uvela nikakve sankcije Rusiji i uvozi ruske energente. Ali Kina ne podržava Rusiju ni sa resursima ni sa nekom vojnom opremom. Situacija više diktira Rusiji da sarađuje sa Kinom nego obrnuto s obzirom da se zatvara mogućnost da sarađuje sa zapadnim državama

Aničić tvrdi da reakcija Rusije u velikoj meri zavisi od toga da li se Ukrajini dostavlja tzv. defanzivno ili ofanzivno oružje.

Jutarnji
foto: Kurir Televizija

- PVO sistemi su defanzivno oružje. Što se tiče ofanzovnog naoružanja tu možemo da uvrstimo dostavu tih tenkova "Leopard 2" i i višecevnih raketnih bacača. Dakle, sve ono što može da utiče na promenu situacije na frontu. Postoji nesloga u vrhu nemačke vlasti, po pitanju isporuke tenkova "Leopard 2". To su vrhunski tenkovi, ali postavlja se pitanje sa koliko njih i sama Nemačka raspolaže. Pitanje je i koliko Leopardi mogu pomoći ukrajinskoj vojsci, a stanje na terenu pokazuje da oni nisu dovoljni da pokriju front.

Aničić je povukao paralelu sa uvodom u drugi svetski rat i stanjem u Ukrajini ocenivši da su i sukobi u Evropi pre početka drugog svetskog rata trajali oko dve godine.

Ocenio je da ruske vojne snage menjaju strategiju tako što skraćuju liniju komande i povećavaki broj oružanih snaga!

- Ruske snage će ići ka zacrtanom vojnom cilju i da neće odustati od specijalne vojne operacije. Vidimo da se na terenu mnogo toga dešava i ono što je jedno veliko iskustvo sa bojnog bolja, jeste da treba otkloniti sve posrednike u nivou komandovanja. Skraćuje se linija komande i povećava se broj oružanih snaga - tvrdi Aničić.

02:15

RUSI POVEĆAVAJU BROJ ORUŽANIH SNAGA Analitičari: Isporuka tenkova Ukrajini menja situaciju, MOGUĆA UPOTREBA UBOJITIJEG ORUŽJA

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja