FENTANIL UBIJA AMERIKANCE: Pedeset puta jači od heroina i sto puta jači od morfijuma, posledice JEZIVE, uživaoci bukvalno TRULE
Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

EPIDEMIJA PREDOZIRANJA

FENTANIL UBIJA AMERIKANCE: Pedeset puta jači od heroina i sto puta jači od morfijuma, posledice JEZIVE, uživaoci bukvalno TRULE

Planeta -

Kada je 18-godišnji Džozef u decembru 2016. u Kanu kupio tabletu, bio je ubeđen da je reč o morfijumu, ne znajući da sadrži veoma jak opioidni analgetik – fentanil. A to može biti smrtonosno čak i u mikrodozama. Mladić je iste večeri preminuo od predoziranja.

Takve tragedije postale su uobičajene u Sjedinjenim Državama još u drugoj polovini prošle decenije, ali se problem do danas višestruko povećao. Više od 80.000 ljudi umrlo je od predoziranja opioidima 2021. godine, većina od ilegalnih sintetičkih proizvoda poput fentanila — pre sedam puta više od jedne decenije, objavila je prošle godine Uprava za borbu protiv droga (DEA).

fentanil
foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Evropa je do sada uspevala da izbegne krizu ovakvih razmera, ali policija i stručnjaci upozoravaju da bi to moglo da se promeni kako je na tržištu sve više fentanila.

Pedeset puta jači od heroina i sto puta jači od morfijuma, ilegalno se proizvodi uglavnom u Meksiku i Kini. Krajem prošle godine, američki federalci su objavili da su 2022. zaplenili dovoljne količine da ubiju sve Amerikance. DEA, naime, navodi da je presrela 379 miliona potencijalno smrtonosnih doza, preneo je Bi-Bi-Si.

Jedan derivat ovog opioida, ksilazin, koristi se za uspavljivanje divljih životinja, poput slonova. Veterinari ga koriste za konje, goveda... To dovoljno govori o njegovoj snazi.

Sintetička droga fentanil je poslednjih godina postala izvozni hit za meksičke narko kartele. Jedan od razloga je niža cena proizvodnje u poređenju sa tradicionalnim lekovima. Prema izveštajima meksičkih medija, čini se da njihov ozloglašeni narko kartel Sinaloa zarađuje više novca od fentanila nego od kokaina ili bilo koje druge droge. Može se naručiti na "dark vebu", nakon čega se dostavlja poštom u obliku praha ili tableta.

Žućkasta supstanca se zatim puši, šmrka ili ubrizgava. Ali može biti smrtonosna za ljude čak i u dozi od dva miligrama, što je težina nekoliko zrna peska. Krijumčari, kao i sami korisnici, teško mogu precizno da izmere takve mikrokoličine.

Fentanil je obično sastojak lekova protiv bolova koji se mogu nabaviti na recept u obliku flastera, sprejeva za nos ili tableta koje se rastvaraju pod jezikom. Mnogi pacijenti koji dobiju predoziranje na recept, ne znaju za njegovu moć.

Samo nekoliko meseci pre pomenutog mladog Džozefa, slavni muzičar Prins je preminuo od slučajnog predoziranja lekovima koji sadrže fentanil. Upravo njegova smrt pokazuje koliku je krizu ovaj sintetički serijski ubica izazvao u Americi.

Epidemiji u SAD doprineli su i lekari koji su, podstaknuti farmaceutskom industrijom, prepisali opioidne analgetike.

Kod njega, kao ilegalne, specijalno proizvedene droge, profil potrošača je posebno zabrinjavajući - reč je o mladim ljudima koji ni ne znaju šta uzimaju jer se fentanil često meša sa drugim drogama, poput heroina i kokaina.

fentanil
foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Situacija je bolja u Evropi, gde većina korisnika teških droga – rekla je Magali Martinez, naučnica iz Francuskog centra za kontrolu droga – smatra da je fentanil previše opasan, a za mnoge je „nezanimljiv“ jer će izazvati neku vrstu „tuposti“. „umesto euforije.

Međutim, broj opioida na recept u Evropi je u porastu i to je razlog za zabrinutost – zavisnost od fentanila je retka, ali ima slučajeva. Jedan korisnik (bez navođenja svog pravog imena) govorio je medijima o simptomima kao što su pospanost na poslu, nemir, znojenje, vrtoglavica, mučnina, zatvor i oštar bol u nogama. Vremenom se ovi simptomi pogoršavaju, a zavisniku je potrebno sve više fentanila.

O razmerama fentanil krize u SAD govori i veliki izveštaj objavljen pre nekoliko dana u The Nev York Times Magazinu, prepun jezivih priča žrtava ovog leka, koji je u međuvremenu počeo da se pojačava pomenutim analgetikom koji veterinari propisuju životinjama.

Sagovornici NIT iz Filadelfije nisu oklevali da se predstave punim imenom i prezimenom i poziraju sa strašnim ranama koje su zadobili od tog „koktela”.

"Proteklih nekoliko nedelja, Trejsi Mekan je sa užasom gledala kako modrice na njenim rukama, na koje je navikla od ubrizgavanja fentanila, počinju da se pretvaraju u oklop od ožiljaka, pocrnelog tkiva. Među lokalnim zavisnicima se proširio glas da postoji očigledno nešto u vezi sa drogom koju nabavljaju od dilera, ali ni promena dobavljača nije pomogla. Sa sve više i više zavisnika, nešto je izazivalo strašne, bolne rane. „Ujutro bih se budio plačući jer su mi ruke trule, rekla je 39-godišnja Trejsi.

U njenom devastiranom kvartu u Filadelfiji, i sve više u drugim zonama droga širom SAD, sredstvo za smirenje životinja ili anestetik ksilazin – takođe poznat kao „droga zombi“ – koristi se za poboljšanje fentanila, čineći njegove efekte još smrtonosnijim. Rane koje izbijaju na ljuskavom, mrtvom tkivu, kao kod dekubitusa - ako se ne leče - mogu dovesti do amputacije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Pošto je ksilazin sedativ, a ne opioid, otporan je na standardne tretmane za poništavanje predoziranja opioidima. Zbog toga je Uprava za hranu i lekove (FDA) izdala upozorenje kliničarima na četiri stranice o tome. Časopis „Pedijatrija” objavio je analizu tri slučaja gutanja ksilazina kod male dece.

Rej Donovan, šef operacija DEA, alarmirao je američku javnost podacima o smrti od predoziranja opioidima kao što je fentanil

Postoji u legalnoj „sivoj“ zoni jer ga je FDA odobrila pre pola veka kao analgetik koji su propisali veterinari i nije naveden kao kontrolisana supstanca ni za životinje ni za ljude i stoga ne podleže strogom nadzoru.

Zato je opioidna kriza dostigla katastrofalne razmere, do te mere da je Rej Donovan, šef operacija DEA, rekao o tome i nakon širenja COVID-a: „Ovo je najopasnija epidemija koju smo videli. Fentanil nije kao bilo koji drugi".

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track