POBILA MUŠKARCE DA BI IZBEGLA VRAĆANJE DUGA, PA OSUĐENA NA SMRT: Japanka čekala na izvršenje kazne, a stigla je još gora SUDBINA
Foto: Twitter/BrasilDemocrat4

POBILA MUŠKARCE DA BI IZBEGLA VRAĆANJE DUGA, PA OSUĐENA NA SMRT: Japanka čekala na izvršenje kazne, a stigla je još gora SUDBINA

Planeta -

Japanska osuđenica na smrt, koja je čekala na izvršenje kazne, osuđena za pljačku i ubistvo nakon misteriozne smrti dvojice muškaraca u prefekturi Totori 2009. godine, preminula je posredstvom gušenja komadom hrane, saopštilo je u nedelju Ministarstvo pravde.

Mijuki Ueta (49) bivša radnica u baru, izgubila je svest dok je jela obrok u pritvorskom centru u Hirošimi u subotu uveče.

Potvrđeno je da je umrla nakon što je poslata u bolnicu. Ministarstvo je navelo da je Ueta preminula usled gušenja.

Osoblje u pritvorskom centru u Hirošimi pokušalo je da joj izvadi hranu iz usta i preduzelo je hitne mere, ali je potvrđeno da je umrla oko 18.55 istog dana, saopštilo je ministarstvo.

Bila je na lekovima za više bolesti. Ueta je prevezena u bolnicu nakon što se i u utorak srušila tokom obroka.

Nakon smrti Uete, broj osuđenika na smrt u kriminalnim ustanovama u Japanu iznosi 105.

Uetina smrtna kazna postala je pravosnažna u julu 2017. nakon što je Vrhovni sud potvrdio presude nižih sudova.

Vrhovni sud je u svojoj presudi naveo da je optužena izvršila smišljene i „okrutne zločine zasnovane na čvrstim namerama da ubije” i da snosi „tešku krivičnu odgovornost”.

Prema presudama nižeg suda, Ueta je drogirala vozača kamiona Kazumija Jabea (47) i udavila ga u moru u aprilu 2009., a drogirala je i udavila i vlasnika rečne prodavnice elektronike Hidekiju Marujamu (57) u oktobru iste godine. U oba slučaja je koristila tablete za spavanje da drogira žrtve, navodi se u presudama.

Ueta, koja je dugovala novac obema žrtvama, tvrdila je da je nevina i da su presude zasnovane uglavnom na posrednim dokazima, uključujući da je Ueta bila poslednja osoba koja se sastala sa muškarcima pre nego što su nestali. Takođe je prethodno nabavila tablete za spavanje.

Niži sudovi su utvrdili da je Ueta bila motivisana željom da izbegne vraćanje dugova koje duguje žrtvama.

(Kurir.rs/Japan Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track