OVAKO ĆE IZGLEDATI NATO PAKT U SVETLU RATA U UKRAJINI: Za odbranu Evrope angažovano 140 brodova, 32.000 vojnika i 135 aviona!
Foto: EPA/Stephanie Lecocq

Vizija generala Kavolija

OVAKO ĆE IZGLEDATI NATO PAKT U SVETLU RATA U UKRAJINI: Za odbranu Evrope angažovano 140 brodova, 32.000 vojnika i 135 aviona!

Planeta -

General Kristofer G. Kavoli komandant američke evropske komande i vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) pre 14 dana održao je govor o budućnosti NATO pakta u svetu rata u Ukrajini i tihog sukoba alijanse i Rusije koji preti da postane vruć okršaj jedne alijanse i evroazijske države za koju neki tvrde da nikad nije bila slabija u svojoj istoriji.

Kaovli je održao svoj govor na švedskom forumu za bezbednosnu politiku o spremnosti zapadnih društava za krizne situacije i globalne bezbednosne trendove.

O tome o čemu je govorio general Kovoli napisao je i general-major Slovenačke vojske Miha Škerbinc, koji je ukratko sumirao Kavolijeva razmišljanja o tome šta se trenutno dešava u NATO-u i Ukrajini i kakve su pretpostavke o bezbednosti u Evropi.

NATO, NATO Zastava, Rusija, Ruska zastava
foto: Shutterstock

1. Nezakonita, ničim izazvana i brutalna agresija na Ukrajinu suštinski je promenila Alijansu i potvrdila značaj kolektivne odbrane.

2. Delovi za odvraćanje. Mudro i odgovorno, još pre agresije, alijansa je, prvi put u istoriji, istovremeno aktivirala sve planove odbrane, raspoređujući 140 brodova, 32.000 vojnika i 135 aviona direktno pod komandom NATO-a, kao pojačanje nacionalnih snaga na istočnim granicama savez.

3. Suočeni smo sa temeljnom i potpunom promenom činjenica i pretpostavki na kojima su se decenijama zasnivale operacije NATO-a. NATO je bio fokusiran na upravljanje krizama i „ekspedicioni rat“ sa manjim snagama. Obezbeđena je stabilnost daleko izvan granica Alijanse. Danas se, međutim, NATO u potpunosti fokusira na odbranu teritorije Evrope. I priprema se za izvođenje velikih operacija u svim domenima.

Prema novom Strateškom konceptu, koji je usvojen na političkom samitu u Madridu, vojska je kreirala koncept pod nazivom Koncept odbrane i odvraćanja evroatlantskog prostora (DDA- Deterrence and Defense of Euroatlantic Area).

Pre toga je i vojni deo doneo novu vojnu strategiju. Po ovom osnovu intenzivna proizvodnja tzv Regionalni planovi koji će doneti suštinske promene u načinu vojne odbrane i odvraćanja. Ovi planovi se razvijaju uporedo i u skladu sa nacionalnim planovima i usmereni su protiv dve ključne identifikovane pretnje; Ruska Federacija i terorizam.

borbene grupe, alijansa, raspore, NATO, Evropa, mapa
foto: Foto NATO

4. Promena koncepta i prelazak sa upravljanja krizama na odbranu Evrope i novih planova zahtevaće korenite promene. Način komandovanja i rukovođenja, kao i struktura i odgovornost komandi će morati da se prilagode. Renoviranje dizajna sila (Nev Force Model) će rezultirati primetnim povećanjem konstantnih i raspoređenih sila, za razliku od sila na rotacionom modelu. To će zahtevati promenu strukture i organizacije snaga, što će se potom ponovo odraziti kroz proces planiranja odbrambenih sposobnosti (ko čemu doprinosi?) kroz tzv. NDPP. Po prvi put u istoriji, takvo planiranje odbrambenih sposobnosti biće u potpunosti usklađeno sa vojnim ciljevima, misijom i vojnim planovima. Svemu tome će se prilagoditi i obuka i edukacija.

5. Trenutna pozicija Alijanse će se takođe promeniti. Planirano je da 8 bataljonskih NATO borbenih grupa (u njima učestvuje i Slovenija) preraste u brigade, što znači povećanje od najmanje 300%. Istovremeno, duž istočne granice biće uspostavljen integrisani sistem PVO. Uspostaviće se sistem obezbeđivanja trajnosti snaga i pojačanja, koji će uključivati i uspostavljanje logističkih punktova, mobilnost i slično.

Dodao je neke od svojih ličnih zaključaka o svojim prvim vojnim iskustvima iz rata u Ukrajini:

1. Tvrda moć je realnost. Bez obzira što se ratovi vode svim instrumentima nacionalne moći (diplomatskom, informativnom, vojnom, ekonomskom... ili recimo hibridnom operacijom), tvrda i vojna moć ostaju nesmanjena karakteristika svakog rata. I važno je da ih imamo.

Ukrajina, napad, raketiranje, bombarderi, TU-95, TU-22 M, Kijev
foto: Foto: Kurir TV grafika

2. Kinetički efekti su odlučujući na bojnom polju. Na primer, kibernetika i informacione operacije su važne, ali: "Ako se neprijatelj pojavi sa tenk, morate imati tenk!"

3. Koncentracija (masa) se može savladati sa preciznošću, ali za to je potrebno vreme. Zbog toga je potrebno žrtvovati prostor za vreme, što defanzivac ne može uvek da priušti.

4. Razmere rata su neverovatne. Ukrajinci imaju 37 brigada i nekoliko desetina brigada teritorijalne odbrane raspoređene na liniji fronta. Rusi su do sada izgubili skoro 2.000 tenkova. Samo Rusi dnevno ispaljuju u proseku više od 20.000 artiljerijskih granata.

5. Proizvodni kapacitet je ključan. Održavanje sposobnosti odbrambene industrije jednako je važno u novom konceptu NATO-a kao i spremnost vojnih jedinica.

6. Pokazalo se koliko je važno građansko i političko vođstvo. Ujedinjuje naciju, postavlja jasnu viziju u teškim trenucima i viziju cilja za koji će se vojska boriti.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track