SPREMA LI NATO UDAR NA RUSIJU KRSTAREĆIM RAKETAMA?! Kovač: London i Varšava su moguće mete! KRENULA FREGATA SA MOĆNIM ORUŽJEM
Foto: Kurir TV, Not supplied / WillWest News / Profimedia

PLANETA

SPREMA LI NATO UDAR NA RUSIJU KRSTAREĆIM RAKETAMA?! Kovač: London i Varšava su moguće mete! KRENULA FREGATA SA MOĆNIM ORUŽJEM

Planeta -

Svet se klati na ivici ambisa zbog povećanog rizika od nuklearnog rata, neuspeha u rešavanju ekoloških izazova i smanjene sposobnosti za racionalno rešavanje problema, rekao je svetski poznati filozof i lingvista Noam Čomski.

Čomski, počasni profesor lingvistike na Univerzitetu u Arizoni, podsetio je da se poslednjih godina sat Sudnjeg dana, koji pokazuje koliko je čovečanstvo blizu Armagedona, približio ponoći, što simbolizuje izumiranje čovečanstva.

Glavne brige čovečanstva su "sve veća pretnja od nuklearnog rata" i "veoma ozbiljna i rastuća pretnja uništenja klime", rekao je Čomski.

Gosti emisije Puls Srbije novinar Andrej Mlakar i prof.dr Mitar Kovač, general-major u penziji komentarisali su izjavu Čomskog i analizirali globalnu vojno-političku situaciju.

Puls
foto: Kurir televizia

- Reči Čomskog jesu na neki način proročanske. Ulazimo u neku krizu u Evropi koja može prerasti u globalnu. Glavni uzrok je besomučno slanje sve veće količine oružja Ukrajini - smatra Kovač.

Mlakar je izneo podatke iz izvora u Moskvi da Rusija dopušta mogućnost napada NATO pakta iz pravca severa na rusku federaciju.

- Moskva ne isključuje mogućnost da bi iz pravca severa sa barencovog mora mogao da usledi napad krstarećim raketama NATO pakta. Zato se pojačava PVO sistem unutar same Moskve. Po ruskoj vojnoj doktrini nuklearno oružje se upotrebljava samo u ekstremnim uslovima, a rat u Ukrajni nije takva situacija - rekao je Mlakar i dodao:

Puls
foto: Kurir televizia

- Ono što budi sumnju jesto što je jutros ruska raketna fregata naoružana hipersoničnim raketama trebalo da krene prema Južnoj americi. Ona je, međutim, promenila smer i zaplovila putem SAD. To su neki protumačili kao izazov. Sada ne znamo kuda plovi.

Kovač smatra da će se Amerika uzdržati o nuklearnog dejstva, a za London i Varšavu kaže da bi mogli da se nađu na meti Rusije:

- Mislim da Amerika i Rusija koje su ipak u nekim kontaktima neće još doći u zonu nuklearnog sukoba. Mislim da Amerika ne bi dejstvovala nuklearnim naoružanjem, čak i da Rusija dejstvuje po tim prestonicama tipa Varšave ili Londona koje besomučno pothranjuju ovaj rat. Rusko vojno rukovodstvo je reklo da će ukoliko budu pređene crvene linije u snabdevanju Ukrajine naoružanjem, Rusija dejstvovati po centrima odlučivanja, a to su vrhovi političke i vojne vlasti u tim državama.

02:42

General: London i Varšava moguća meta Rusije! KRENULA FREGATA SA MOĆNIM ORUŽJEM

Mlakar je rekao da je oružje koje može da ugrozi rusku teritoriju sovjetska bespilotna letelica TU 141 Striž.

- Ukrajina ima načina da ugrozi rusku teritoriju. To su sovjetske bespilotne letelice na mlazni pogon, TU 141 Striž. Ukrajinci su ih opremili bojevom glavom i njima su gađana već dva aerodroma strateške orjentacije. Upravo zbog toga se u Moskvi postavljaju jaki PVO sistemi, tipa S - 400 - kaže Mlakar.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track