ZAŠTO UKRAJINSKA VOJSKA TREBA DA SE POVUČE IZA REKE DNJEPAR? Kako Ukrajina može da spasi trupe i preokrene rat u svoju korist!
Foto: Foto: Kurir grafika

rat na istoku Evrope

ZAŠTO UKRAJINSKA VOJSKA TREBA DA SE POVUČE IZA REKE DNJEPAR? Kako Ukrajina može da spasi trupe i preokrene rat u svoju korist!

Planeta -

Žestoki okršaji Vagnerovaca uz podršku artiljerije DNR i LNR i ruske avijacije protiv ukrajinske vojske ne prestaju. Ruska vojska u poslednjih par dana uspela je da ostvari manji prodor u Zaporoškoj oblasti, pomeri liniju fronta u Donbasu i stehne obruč oko Bahmuta koji je i dalje u rukama ukrajinske vojske.

Paraleno sa tim održan je sastanak u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, gde se na jednoj strani nalazi Nemačka, a sa druge ostale članice NATO koje traže od kancelara Olafa Šolca da ustupi tenkove Leopard 2 Ukrajini.

S druge strane predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavljuje proletnju ofanzivu čije planiranje će pomoći zapadni saveznici, paraleno sa naoružavanjem vojske, posebno tenkovima koji bi bili presudni za ofanzivu.

Da li je predsednik Zelenski zakasnio što trupe nije povukao iza reke Dnjepar, otkriva vojni komentator Boško Jovanović.

"Ako se tvrdoglavo insistira da ukrajinske trupe ostanu na Donbasu iako im je linija snabdevanja dosta daleka i da treba dosta vremena da im se dostavi šta god treba znači da su trupe koje se tamo nalaze ostavljene na milost i nemilost. Lako je da se sedi u bunkeru i da se dele lekcije celom svetu to je mnogo lako.

Ukrajinska vojska umire od promrzlina. Znači Zelensku svesno žrtvuje ljude. Nije ništa loše u povlačenju. Živojin Mišić se povukao, pa mu niko ništa loše nije rekao i nije ga niko prozivao. Povlačnje se vrši da bi se skratila linija fronta, da bi se evakuisali ranjenici, da bi popunile jednice oružjem, namirnicama, novim ljudstvom. Da bi izvršili obuku na novom oružju. Povlačenje tokom zime je normalna stvar, jer da bi vojska pobedila zimi treba da je obučena da adekvatno bude opremljena što ruska vojska jeste, ali ukrajinska nije.

Radi se o tome da se jedna čovek igra, kao sa video igricom, a ne tuđim životima. Dok se ne shvati da je glavni protivnik Ukrajine predsednik koji je vojno podkovan i racionalan kao Hitler, jer Hitler je branio da se povuku Nemci bilo kad, bilo gde. On je smatrao da je bolje da nemačke trupe sve izginu nego da se povuku. Tako i Zelenski. Ja ne pričam o nekom malom povlačenju 30 do 50 km nego iza Dnjepra.

Šta je Ukrajinji značio Herson? Ništa.

Zašto ne znači?

Ukrajina mora da drži velike trupe u Hersonu, da bi ga branila od Rusa. Rusi su uradili normalnu i najpametniju stvar, povukli su se iz nebitnog grada, što nije suludo, ali se nisu daleko povukli, jer mogu očas da se vrate.

Naređujući od strane Ukrajine da se bombarduje Kurska oblast je suludo. Bombarduje se Belgorodska oblast, vrši se pojedinačni napadi na aerodorome, avione što nema vojnički značaj. Bombarduje se neki veliki aerodrom, što ima puno velikih aviona ima smisla, ali bombardovati neki mali aerodrom jednim projektilom, letelicom, pa ošteti jedan ili dva aviona time ništa niste uradili samo ste naterali Moskvu da ide na Kijev na totalnu kapitaulacije ukrajinskih oružanih snaga.

Recimo umesto da je Zelenski pohvalio primirije za Božić, on je kritikovao. Kao da Zelenski namerno radi da uništi ljude u Ukrajini i samu Ukrajini. Ovo što on radi nema nikave logike i nikakvog smisla. Džabe ljudi ginu da bi neko dokazao da je u pravu.

Kurir.rs/B.Jovanović/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja