PAKAO: Od početka rata u Ukrajini ubijeno je ili ranjeno više od 320.000 ljudi!
Foto: AP/Alexei Alexandrov

Prva nezavisna procena broja žrtava

PAKAO: Od početka rata u Ukrajini ubijeno je ili ranjeno više od 320.000 ljudi!

Planeta -

Mesec dana pre obeležavanja godišnjice od početka ruske invazije na Ukrajinu (24. februar 2022) objavljena je prva nezavisna procena o broju žrtava u sukobu kome se kraj još ne nazire!

Procena je došla od Ejrika Kristofersena, načelnika generalštaba norveške armije, koji je izjavio da je u Ukrajini poginulo ili ranjeno blizu 180.000 ruskih vojnika.

Ruska Vojska, Vagnerovci
foto: Shutterstock, Printscreen/Twitter

Ruski kapaciteti

Na drugoj strani, prema njegovim rečima, poginulo je ili ranjeno 100.000 ukrajinskih vojnika, dok je najmanje 30.000 ukrajinskih civila nastradalo od početka rata.

- Ruski gubici su blizu 180.000 poginulih i ranjenih vojnika - rekao je general Kristofersen u razgovoru za mrežu TV2 i dodao:

- Ukrajinski gubici su verovatno više od 100.000 mrtvih i ranjenih. Uz to, Ukrajina ima oko 30.000 poginulih civila u tom strašnom ratu - rekao je on, ne navodeći odakle su ti podaci.

Ruska i ukrajinska strana mesecima odbijaju da objave podatke o svojim gubicima dok iz Kijeva gotovo svakodnevno izveštavaju o gubicima ruske strane. Međutim, veruje se da su te brojke preuveličane. Juče je ukrajinsko ministarstvo odbrane navelo da je poginulo ukupno 121.480 ruskih vojnika, što je za 780 više nego u nedelju.

BRDM-2MS, Herson, ruska vojska, VDV, Ukrajina
foto: Printscreen/Twitter

- Uprkos teškim gubicima, Rusija ima kapaciteta da nastavi ovaj rat još dugo - istakao je norveški general, uz napomenu da zvanična Moskva raspolaže i velikim kapacitetima u proizvodnji oružja.

- Najviše zabrinjava to da li će Ukrajina i dalje moći da zadrži ruske vazdušne snage van rata pošto ih je sve dosad držala po strani zahvaljujući svojoj protivvazdušnoj odbrani.

U ruskim napadima poslednjih meseci uglavnom su korišćene rakete dugog dometa.

Podsećamo, u novembru je general Mark Majli, načelnik združenog generalštaba američke armije, rekao da ruska vojska ima više od 100.000 mrtvih i ranjenih i da je na ukrajinskoj strani "verovatno" slično stanje.

Mapa, ofanziva, Ukrajina
foto: Foto: Kurir grafika

Ratovi u SFRJ

Poređenja radi, u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od Slovenije sve do bombardovanja SRJ 1999. godine procenjuje se da je poginulo oko 140.000 dok je oko četiri miliona ljudi raseljeno, najviše u Bosni i Hercegovini. Prema poslednjim podacima, od početka rata u Ukrajini na Zapad je prebeglo oko osam miliona Ukrajinaca, dok je još dva miliona prešlo u Rusiju. Ovi podaci dovoljno govore o razmerama rata koji besni u geografskom srcu Evrope.

Ruska tajna služba

Gde Kijev krije zapadno oružje?

Ruska Spoljna obaveštajna služba (SVR) optužila je Ukrajinu da skladišti oružje isporučeno sa Zapada u nuklearnim elektranama širom zemlje. U saopštenju SVR tvrdi da su raketni bacači HIMARS, sistemi PVO i artiljerijska municija, isporučeni iz SAD, dostavljeni nuklearnoj elektrani Rivne na severozapadu Ukrajine. - Ukrajinske oružane snage skladište oružje i municiju koje je isporučio Zapad na teritoriju nuklearnih elektrana - navodi se i dodaje da je poslednja isporuka oružja u elektranu Rivne dostavljena u poslednjoj nedelji decembra.

Sergej Lavrov tvrdi

Pravi rat protiv Zapada!

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Zapad više ne vodi hibridni rat protiv Rusije, već da se praktično radi o pravom ratu! Lavrov je ponovo optužio Zapad zbog slanja oružja Ukrajini. Juče se oglasio i Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, koji je rekao da su pregovori Moskve i Kijeva sada nemogući pošto za njih ni de fakto ni de jure nema uslova.

UKRATKO

- Maroko je poslao 20 tenkova tipa T-72B u Ukrajinu, navedeno je u Kijevu - Nemačka je saopštila da neće blokirati druge zemlje da pošalju tenkove "leopard 2" u Ukrajinu - Vlasti u Kijevu zahtevaju nekoliko stotina tenkova kako bi se povratila izgubljena teritorija - Na novom snimku Jevgenij Prigožin, šef Vagnera, upozorava mobilisane da je Staljingrad bio odmor u odnosu na Soledar - Bugarska je saopštila da nema nikakve veze s napadom na Krimski most od oktobra prošle godine

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track