KADROVSKA PROMENA ILI SKLANJANJE NESPOSOBNIH: Ko su i zašto su smenjeni funkcioneri u kabinetu Zelenskog i vladi Ukrajine?
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia, AP/Efrem Lukatsky, AP

POD LUPOM

KADROVSKA PROMENA ILI SKLANJANJE NESPOSOBNIH: Ko su i zašto su smenjeni funkcioneri u kabinetu Zelenskog i vladi Ukrajine?

Planeta -

Počelo je sa Aleksejem Arestovičem, koji je zbog nepažljive izjave ili zato što je zapravo govorio samo isitnu došao pod udar ukrajinske javnosti, pa je podneo ostavku i od najvatrenijeg branioca počeo da bude najoštriji kritičar ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Kiril Timošenko

Predsednik je u ponedeljak rekao da će nakon izveštaja o korupciji skoro godinu dana nakon početka ruskog napada biti poznate smene u vladi, regionalnim vlastima i bezbednosnim snagama, preneo je Gardijan.

Dan posle usledile su prve kradrovske čistke i promene, a počelo je sa zamenikom šefa kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Kiril Timošenkom koji je saopštio da je podneo ostavku predsedniku, ali nije izneo razloge za odluku. Ostavku je podneo i zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov.

„Zahvaljujem se predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom na poverenju i prilici da činimo dobra dela svakog dana i svakog minuta“, naveo je Timošenko

Ukrajinski mediji javljaju da bi ostavka Timošenka mogla biti deo kadrovskih promena koje je najavio Zelenski.

Tridesetrogodišnji Timošenko je bio zamenik šefa kabineta predsednika od 2019. Bio je odgovoran za nadgledanje regiona i regionalne politike. Takođe je radio sa Zelenskim u njegovoj predizbornoj kampanji.

Rojters prenosi da je od početka invazije na Ukrajinu prošlog februara Timošenkova bila umešana u nekoliko skandala vezanih za ličnu upotrebu skupih automobila. Timošenkova je negirala sve ove navode.

Ukrajinski mediji prenose spekulacije da bi nekoliko šefova regionalnih vlasti koji su bili blisko povezani sa Timošenkovom takođe mogli da podnesu ostavke.

Ostavka Šapalova

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, koji je bio odgovoran za snabdevanje vojske hranom i opremom, takođe je podneo ostavku. On je kao razlog naveo "medijske navode" o korupciji, za koje on i ministarstvo kažu da su neosnovani.

Rečeno je da je Ministarstvo odbrane jako naduvalo cene u nedavnom ugovoru o kupovini hrane za vojnike. Lokalni mediji optužuju ministarstvo da je potpisalo ugovor po cenama koje su „dva do tri puta veće“ od trenutnih cena osnovnih namirnica.

Potpisani ugovor za 2023. vredeo bi 13 milijardi ukrajinskih grivni, što je više od 320 miliona evra po sadašnjem kursu.

Uhapšne Lozniki

U subotu je ukrajinski Nacionalni biro za borbu protiv korupcije (NABU) uhapsio Vasilija Lozinkija, zamenika ministra za razvoj zajednica, teritorija i infrastrukturu, zbog sumnje za proneveru.

Razrešen i Simonenko

Aleksej Simonenko razrešen dužnosti zamenika generalnog tužioca Ukrajine" kratko je saopštila Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine.

Kurir.rs/A.M./RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track