IGNAT POTVRDIO: SAD odlučile koji borbeni avion će poslati Ukrajini! Piloti i tehničari na obuci! U februaru javno SAOPŠTAVANJE
Foto: Printscreen, Shutterstock

Naoružavanje

IGNAT POTVRDIO: SAD odlučile koji borbeni avion će poslati Ukrajini! Piloti i tehničari na obuci! U februaru javno SAOPŠTAVANJE

Planeta -

Jurij Ignat, portparol Vazduhoplovostva Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da tema isporuke američkih borbenih aviona toj zemlji ostaje i dalje otvorena i da se program saradnje u ovoj oblasti realizuje u formatu obuke pilota, ali se i dalje razgovara o pitanju nabavke borbenih aviona.

"Naši piloti su putovali u SAD, izdvojena su sredstva za obuku naših pilota. Tip aviona koji će verovatno biti dostavljen Ukrajini i odgovarajući termini za obuku već su određeni, rekao je Ignat.

On je dodao da nije smao u pitanju obuka pilota već i vazduhoplovno-tehničkog osoblja.

„Ovo je veoma važna komponenta od koje se ne može izostaviti. Zato ovaj proces nije tako jednostavan kao priprema infrastrukture – i ovde će se uključiti Ministarstvo za infrastrukturu kako bi se infrastruktura naših vojnih aerodroma pripremila za dobiti takvu opremu. Svi napori čine sve da se naš san o prelasku na ovu letelicu ostvari što pre“, rekao je predstavnik Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je 23. januara rekao da je pitanje prebacivanja zapadnih borbenih aviona Oružanim snagama Ukrajine napredovalo.

On očekuje da će na sastanku kontakt grupe za vojnu pomoć Ukrajini „Ramštajn-9” najavljenom u februaru biti donete odluke o novim isporukama naoružanja raznih vrsta, pošto je „rat veliki i potrebne su velike količine naoružanja”. ."

Kurir.rs/Gordonua

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track