BRUTALNO: Izraelske snage blokirale izbeglički logor i srušile kuću Palestinca osumnjičenog za ubistvo
Foto: EPA / ALAA BADARNEH

nema milosti

BRUTALNO: Izraelske snage blokirale izbeglički logor i srušile kuću Palestinca osumnjičenog za ubistvo

Planeta -

Izraelske snage su danas u istočnom Jerusalimu srušile kuću Palestinca koji je prošle godine na kontrolnom punktu navodno ubio Izraelku na odsluženju vojnog roka.

Stotine policajaca ušlo je u izbeglički logor Šuafat da sruši kuću Udaja Tamimija osumnjičenog za ubistvo Noe Lazar (18) i ranjavanje civilnog čuvara u oktobru 2022, javljaju izraelski mediji.

Izrael ruši kuće Palestinaca optuženih da su izveli smrtonosne napade, tvrdeći da se time sprečava novo nasilje, ali protivnici takve mere upozoravaju da je to nepravedno kolektivno kažnjavanje.

Kuća u logoru Šuafat srušena je nepunih mesec dana nakon što je nova ultradesničarska Vlada Izraela položila zakletvu.

Ta vlada se zalaže za oštar stav prema Palestincima i obećala je da će povećati izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi AP. Policija je saopštila da je oko 300 policajaca i vojnika ušlo u logor.

Ubica Izraelke je posle napada na kontrolnom punktu pobegao i za njim je organizovana potera koja je trajala nedelju dana, a na snazi su bila oštra ograničenja u logoru.

Tokom potere izraelske snage su zatvorile ulaze u logor, kao i izlaze. U tom logoru živi oko 60.000 ljudi.

Napadač Tamimi je ubijen pošto je pucao na čuvare na ulazu u jevrejsko naselje Male Adumim na Zapadnoj obali, istočno od Jerusalima.

Novi ministar nacionalne bezbednosti Izraela Itamar Ben-Gvir, koji nadgleda policiju, je pozdravio rušenje kuće označivši to "vrlo važnim korakom, ali sasvim nedovoljnim".

"Moramo uništiti sve kuće terorista i proterati teroriste iz zemlje", naveo je Ben-Gvir u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track