PROPALE SU NADE DA ĆE INDIJA OKRENUTI LEĐA RUSIJI: Nastavljaju da kupuju rusku naftu, zaobilaze sankcije i čekaju isporuku S-400!
Foto: AP/Rafiq Maqbool, Shutterstock

čvrsto savezništvo

PROPALE SU NADE DA ĆE INDIJA OKRENUTI LEĐA RUSIJI: Nastavljaju da kupuju rusku naftu, zaobilaze sankcije i čekaju isporuku S-400!

Planeta -

Pošto je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prošlog februara, mnoge od najvećih svetskih demokratija postrojile su se da osude rusku agresiju i uđu u odbranu Ukrajine. Ali ne Indija. Zemlja se uzdržala od ključnih glasanja u Ujedinjenim nacijama i odbila je da osudi svog dugogodišnjeg partnera. Reakcija koja je usledila bila je upečatljiva - brojne svetske vlade izrazile su frustraciju Nju Delhiju zbog njegovog oklevanja da osudi ono što su smatrali neodbranjivim, prenosi Jutarnji list.

Vladimir Putin, Narendra Modi
foto: EPA/Harish Tyagi

Neki posmatrači su nagovestili da bi, kao rezultat toga, Indija možda menjala pravac – u stvari, videli su znake da Indija konačno razmišlja o prekidu bliskih veza sa Moskvom. U septembru je, međutim, indijski premijer Narendra Modi rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da „danas nije vreme za rat“, primedba koja je ruskom predsedniku zvučala kao upozorenje i koju je američki državni sekretar Entoni Blinken opisao kao „značajnu“.

Politikolog Hepimon Džejkob je ranije u časopisu Foreign Affairs objasnio da se Nju Delhi „povlači iz dugog partnerstva sa Rusijom“ i da želi da se približi SAD. U ovakvom tumačenju događaja Indija okreće leđa Rusiji i zaključuje da treba da ojača veze sa Zapadom.

Ali, kako Sameer Lalvani, viši stručnjak u Centru za Aziju pri Američkom institutu za mir i viši saradnik u think tank Centru za strateške i budžetske procene, navodi u svojoj analizi za Foreign Affairs, da su barem neka od ovih očekivanja više želje nego realne mogućnosti. Američki kreatori politike, kaže on, treba da kreiraju planove zasnovane na realnosti postojanja trajnih indijsko-ruskih veza, za koje je indijski ministar spoljnih poslova S. Džajšankar istakao da su „jake i stabilne“ tokom posete Moskvi u novembru.

Indija je stala na stranu Zapada u nekim proceduralnim glasanjima u UN, poput onog u septembru da se ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom omogući obraćanje Generalnoj skupštini UN. Ali ona je ponovo bila uzdržana na daleko važnijem oktobarskom glasanju o ruskoj nezakonitoj aneksiji četiri ukrajinska regiona.

Istina je i da je Indija ranije ove godine otkazala nekoliko ugovorenih kupovina ruskog naoružanja, poput borbenog aviona MiG-29, ali ta odluka je imala manje veze sa Rusijom, a više sa pokušajem povećanja domaće proizvodnje naoružanja. Indijska vlada je već planirala da otkaže te ugovore - zajedno sa kupovinom aviona Boeing P-8I od SAD - mesecima pre ruske invazije, da bi umesto toga prešla na upotrebu domaće vojne opreme kao deo svoje inicijative "Samopouzdana Indija".

S-400
foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Međutim, Indija nije otkazala druge velike kupovine ruskog naoružanja, kao što su sistem protivvazdušne odbrane S-400, stelt fregate i nuklearne podmornice, koje će Nju Delhi decenijama držati vezan za Moskvu. Stoga Indija ne može da prekine bliske veze sa Rusijom – Kremlj igra previše važnu ulogu u indijskim geopolitičkim proračunima, održava i jača veliki deo indijskog vojnog arsenala, i ostaje popularan među indijskim političkim elitama.

Strategija „višestrukog rangiranja“

Indija već dugo vidi Rusiju kao neprocenjivog partnera u svojoj strategiji „višesvrstanosti“, u kojoj Nju Delhi odbija da formira ekskluzivne saveze sa bilo kojom velikom silom, nadajući se da će održati produktivna strateška partnerstva sa više njih. Indijski lideri smatraju da ova strategija ostaje na snazi i sada jer su zapadni analitičari pogrešno procenili Rusiju na nekoliko važnih načina.

Samir Lalvani kaže da je njegovo istraživanje pokazalo da uprkos snazi zapadnih sankcija, indijski zvaničnici nacionalne bezbednosti i dalje veruju u rusku otpornost. Očekuju i da će Evropa podleći pritisku inflacije i nestašice energenata i da će ruska privreda podržati rast cena sirovina. Na kraju krajeva, indijske kompanije ulažu velika sredstva u ruske energetske projekte, kao što je vađenje nafte i gasa na Sahalinu, na ruskom Dalekom istoku, i udvostručuju buduća zajednička istraživanja i razvoj nekih odbrambenih tehnologija, uključujući krstareću raketu BrahMos.

Indijski lideri takođe veruju da će se rat u Ukrajini najverovatnije završiti u zastoju i da će biti okončan dogovorenim prekidom vatre, nakon čega će uslediti buduća rezolucija koja će omogućiti Rusiji da se reintegriše u međunarodnu zajednicu.

UN, Generalna skupština UN
foto: EPA / Justin Lane

Nju Delhi je takođe uveren da će Kremlj ostati značajna geopolitička sila koja može pomoći Indiji. Rusija i dalje može da pruži diplomatsku podršku Indiji u Savetu bezbednosti UN i da ima značajan uticaj u širem kontinentalnom susedstvu. Nju Delhi i dalje računa na Moskvu kada je reč o raketnoj tehnologiji, kao i nuklearnim reaktorima koji se koriste u podmornicama i hipersoničnom oružju.

Štaviše, indijski zvaničnici očekuju da će moći još više da 'iscede' iz odnosa sa Rusijom u trenucima kada je Kremlj u nevolji, baš kao što je to učinila Indija nakon pada Sovjetskog Saveza, kada su se dve zemlje dogovorile o zajedničkom ulaganju u BrahMos Aerospace. Pritom se ne plaše previše posledica ovakvog ponašanja – zapadne zemlje su odbile da kazne odluku Indije da održi veze sa starim partnerom.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track