FBI TRESE NAJVEĆA AFERA U NOVIJOJ ISTORIJI: Bosanci i Albanci kupili glavnog "LOVCA NA ŠPIJUNE", plaćao ga Putinov saveznik
Foto: AP John Minchillo, EPA/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL

a sve zbog ljubavnice

FBI TRESE NAJVEĆA AFERA U NOVIJOJ ISTORIJI: Bosanci i Albanci kupili glavnog "LOVCA NA ŠPIJUNE", plaćao ga Putinov saveznik

Planeta -

Jednog jutra u oktobru 2017. Alison Gerero primetila je nešto neobično na podu stana svog dečka u Bruklinu: torbu punu novca. Torba je ležala pored njegovih cipela, blizu futona. Unutra su bili snopovi novčanica, velikih apoena povezanih gumicama. Nije se činilo kao nešto što bi njen dečko, agent FBI-a Čarls Megonigal, trebalo da nosi sa sobom, prenosi Jutarnji list.

"Odakle ti ovo, dođavola?" pitala ga je. "Oh, sećaš li se one utakmice bejzbola?" Megonigal je odgovorio. "Kladio sam se i pobedio."

Megonigal je imao dvoje dece srednjoškolskog uzrasta i ženu - ili "bivšu ženu", kako ju je ponekad nazivao - kod kuće u Merilendu. Tamo bi se vraćao jednom ili dva puta mesečno. Ali, Megonigal je naveo Alison da poveruje da je razveden ili da će uskoro biti. Ona nije dovodila u pitanje njegovu priču, kao ni priču o torbi punoj novca.

Mnogo godina kasnije Megonigal će biti optužen zbog sumnje da je, između ostalog, primio 225.000 dolara u kešu od albanskog obaveštajca dok je bio zadužen za protivobaveštajnu kancelariju FBI-a u Njujorku.

Gerero je imala 44 godine kad su se upoznali, bila je bivša vaspitačica u dečjem vrtiću i radila je za firmu za obezbeđenje. Megonigal, tada 49-godišnjak, upravo je započeo svoj novi posao u kancelariji FBI-a u Njujorku. Alison je za Business Insider ispričala kako je njihova afera trajala nešto više od godinu dana.

Megonigalov stan u Bruklinu bio je skroman, ali on sam živeo je rastrošno. Vodio je Alison u vrhunske restorane, obasipao bi je poklonima u kesu - 500 ili 1000 dolara - za njen rođendan i Božić, takođe ju je vodio da gleda hokejaške utakmice New Jersey Devilsa u privatnoj loži. Ona se priseća da je Megonigal jednom dao novčanicu od sto dolara prosjaku na ulici.

"Ja sam u malo boljoj poziciji od njega. Mogu izdvojiti sto dolara", seća se Alison Megonigalovih reči.

Globalno sedište svetske špijunaže

Gerero je pre izlazila sa saveznim službenicima za sprovođenje zakona i znala je da ne sme da postavlja previše pitanja o poslu.

"Čarli Megonigal poznavao je sve u svetu nacionalne sigurnosti i sprovođenja zakona", rekla je Gerero u intervjuu za Insider. "Sve ih je prevario. Pa zašto bih se ja osećala loše što me uspeo prevariti?"

Uzimao novac od Putinovog Saveznika

Savezni tužioci optužili su Megonigala za pranje novca i davanje lažnih izjava. Takođe je optužen da je uzeo novac od saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina,Olega Deripaske, ruskog oligarha kojeg je Megonigal inače nekad sam istraživao, čime je prekršio američke ekonomske sankcije protiv Rusije.

Vladimir Putin
foto: EPA

Optužnica navodi da mu je Deripaska platio da istraži konkurentskog oligarha. Megonigal se izjasnio nevinim po svim tačkama optužnice. Američki tužioci sumnjiče Megonigala i da je sklopio savez s bivšim sovetskim diplomatom Sergejem Šestakovom, koji mu je omogućio saradnju s Deripaskom.

Megonigal nije bio običan agent FBI-a. Vodio je WikiLeaksovu istragu o Chelsea Manning i potragu za kineskom krticom unutar CIA-e. Dok je radio u sedištu FBI-a u Vašingtonu, učestvovao je u otvaranju istrage o povezanosti Trampove kampanje s Rusijom, koja je posle nazvana Operacija Crossfire Hurricane.

Ali, upravo Megonigalov poslednji posao u FBI-u - specijalni agent zadužen za protivobaveštajni odsek u kancelariji FBI-a u Njujorku - bio je njegov najvažniji zadatak. Posao mu je bio da pronađe neprijateljske špijune i regrutuje vlastite.

"New York City globalno je središte špijunaže i protivšpijunaže", rekao je insajder iz policije upoznat s Megonigalovim slučajem.

Čarls Mekgonigal
foto: AP John Minchillo

"Tu se odvijaju posete stranih poslovnih elita i političara. Tu su Ujedinjeni narodi, etničko stanovništvo... Ko vodi planove za novačenje špijuna iz svih tih drugih zemalja? FBI. Dakle, pristup koji dobijate na tom poslu je izvanredan. Dakle, ako vodite protivobaveštajnu službu FBI-a u New Yorku, možete se dočepati gotovo svega što poželite i ne morate se uvek opravdavati zašto to tražite."

Najupečatljivije u slučaju protiv Megonigala jeste koliko je jeftino on navodno prodao svoja ovlašćenja za sprovođenje zakona. Jedna optužnica sugeriše da je Megonigal primio 225.000 dolara kako bi lobirao kod albanskog premijera oko dodele dozvola za bušenje nafte, a zatim otvorio istragu FBI-a povezanu s američkim državljaninom koji je lobirao za jednog od premijerovih političkih protivnika.

Organizovanje sastanka za izvršnog direktora bosanske farmaceutske kompanije s američkim zvaničnikom u Ujedinjenim narodima smatralo se skupljom stavkom - 500.000 dolara, tvrdi jedna optužnica.

Putovanja u Albaniju

Alison se priseća da je Megonigal koristio resurse FBI-a za njihov odnos koji su imali u terencu koji je u vlasništvu savezne vlade.

A nakon što je otkriveno da ona ima rak dojke, priseća se Gerero, Megonigal bi povremeno slao agenta putem FBI automobila da je vozi od Nju Džerzija do stana njene rođake u Njujorku. Uprkos stalnim obmanama o njegovom bračnom statusu, Megonigal je bio "brižan, pun ljubavi i zabrinut" tokom razdoblja njene bolesti, kaže Gerero. Krajem 2018. Megonigal i Gerero su raskinuli.

Megonigal joj je rekao da je još u braku i da se ne planira razvesti od svoje supruge.

"Bila sam šokirana", priznaje. "Bila sam jako zaljubljena u njega i to me je povredilo. Počela sam puno piti."

Nekoliko meseci kasnije Gerero je u alkoholisanom stanju poslala ljutiti e-mail Vilijamu Sviniju, koji je bio zadužen za FBI-jevu kancelariju u Njujorku i koji ju je, priseća se, upoznao s Megonigalom. Seća se da je u e-poruci rekla Sviniju da bi trebalo da istraži njihovu aferu, kao i Megonigalove poslove u Albaniji.

Megonigal se već sprijateljio s albanskim premijerom Edijem Ramom i često je putovao u Albaniju. Insajder nije mogao potvrditi da je Gerero poslala e-mail niti da ga je Svini primio. Bez obzira na to, do novembra 2021. postalo je jasno da FBI istražuje Megonigala. Dva agenta su se pojavila na Gererinim vratima, pokazali su joj sliku Megonigala s albanskim premijerom te su razgovarali s njom o njihovim interakcijama.

Takođe je primila sudski poziv u kojem se traži da dostavi svu komunikaciju s Megonigalom kao i informacije o svim "plaćanjima ili poklonima" koje joj je on možda dao. Alisonine nevolje s alkoholom pogoršale su se početkom 2021., kada je teško opečena tokom požara u očevoj kući. Zamolila je prijatelje za pomoć putem GoFundMe. Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Gulijani, kog je poznavala iz policijskih krugova, dopustio joj je da ostane u spavaćoj sobi za goste. Od tada, Gerero je javno istupala braneći brojne Gulijanijeve opovrgnute tvrdnje, poput tvrdnje o izbornoj prevari.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Business Insider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track