KANADA POKRENULA KONTROVERZNI EKSPERIMENT: Odraslima dozvoljeno posedovanje male količine teških droga za ličnu upotrebu
Foto: Shutterstock

trogodišnji program

KANADA POKRENULA KONTROVERZNI EKSPERIMENT: Odraslima dozvoljeno posedovanje male količine teških droga za ličnu upotrebu

Planeta -

Britanska Kolumbija, provincija u Kanadi, počinje sa privremenim dekriminalizovanjem malih količina teških droga poput heroina i kokaina. Odraslima je od 31. januara dozvoljeno da poseduju 2,5 grama teških droga, metamfetamina i ekstazija, prenosi BBC.

Vlasti Britanske Kolumbije su u novembru 2021. podnele zahtev saveznom sudu da krenu sa ovim trogodišnjim eksperimentom i sud je zahtev odobrio.

Slična politika primenjuje se i u susednoj američkoj državi Oregon. Dekriminalizovanje teških droga je u Oregonu stupilo na snagu 2020.

Savezni sud je odobrio pravila izuzeća od Zakona o kontrolisanim drogama i supstancama, što su Britanska Kolumbija i savezni zvaničnici predstavili pre nego što će mere stupiti na snagu.

Iako ove supstance ostaju nedozvoljene, odrasle osobe kod kojih policija pronađe manje od 2,5 grama teških droga neće biti hapšene i kažnjavane, niti će im se opijati oduzimati.

Umesto toga, nadležni će ih upućivati u dostupne zdravstvene i socijalne službe.

Kerolajn Benet, federalna ministarka za psihičko zdravlje i zavisnosti izjavila je u ponedeljak da je ovaj potez „značajan korak u politici koja neguje odnos poverenja i podrške zdravstvenim i socijalnim službama u odnosu na dalju kriminalizaciju".

Britanska Kolumbija je 2016. predoziranje proglasila javnim zdravstvenim problemom. Podaci pokazuju da je od tada oko 10.000 stanovnika ove provincije preminulo od predoziranja.

„Dekriminalizacija ljudi koji koriste droge umanjiće strah i sramotu zbog upotrebe supstanci i ohrabriće ih da potraže podršku", rekla je Dženifer Vajtsajt, ministarka za psihičko zdravlje i bolesti zavisnosti Britanske Kolumbije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Hiljade policajaca ove provincije prošlo je obuke o promeni pravila, između ostalih i policijski službenici u Vankuveru, najvećem gradu provincije.

Mere su vremenski ograničene i biće na snazi do 31. januara 2026, ukoliko ih ne povuku savezne vlasti.

Pojedini stručnjaci ukazuju da se granicom od 2,5 grama ne mogu obuhvatiti navike mnogih zavisnika.

Prodaja droge je i dalje ilegalan posao.

Ove mere se ne odnose na osnovne i srednje škole, dečija igrališta, aerodrome, ustanove za brigu o deci.

Kanada je legalizovala rekreativnu upotrebu kanabisa za odrasle širom zemlje 2018.

Četiri droge koje su sada dozvoljene u malim količinama i dalje su zabranjene, što znači da se ne mogu prodavati u prodavnicama, za razliku od marihuane.

Njihova trgovina preko granica takođe je nezakonita.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track