GRAD POD ZEMLJOM: Fascinantna mreža tunela koji su spasili stanovnike Malte u Drugom svetskom ratu
Foto: Shutterstock

ATRAKCIJA

GRAD POD ZEMLJOM: Fascinantna mreža tunela koji su spasili stanovnike Malte u Drugom svetskom ratu

Planeta -

Jedno od zanimljivih mesta na Malti je Laskaris, podzemni kompleks tunela i soba iz Drugog svetskog rata. Nekada je služio kao ratni štab, gde se razgovaralo o taktici u vezi sa odbranom ostrva i raznim operacijama, a kasnije je prostor koristio NATO. Danas je Laskaris otvoren za javnost i služi kao muzej koji pruža uvid u ratno vreme.

Podzemna mreža se nalazila na otprilike 45 metara u Valeti, a svoj današnji izgled počela je da dobija tokom opsade Malte. Šetajući kroz bašte u gradu, naći ćete se iznad podzemnog lavirinta koji je završen 1943. godine.

Smeštena između Sicilije i Tunisa, Malta je bila strateški izuzetno važna kao britanska kolonija u Drugom svetskom ratu i igrala je značajnu ulogu u osvajanju severnoafričkog fronta. Upravo zbog toga je nastradala tokom brutalnih bombardovanja - na Maltu je za dve godine bačeno više od tri hiljade bombi. Stanovnici Valete su tražili zaštitu upravo u podzemnim skloništima, a neki od njih su i širili mrežu tunela kopajući svoje, kako bi obezbedili mesto za namirnice.

Posle rata malteški tuneli su pali u drugi plan, sve do 2009. godine kada su otkriveni tokom arheološkog istraživanja za izgradnju nove parking garaže. Danas se neke od njih obnavljaju, ali mnoge i dalje mirno leže ispod grada.

U Laskarisu se može videti prostorija iz koje su nadgledane vazdušne operacije, a tamo možete saznati više o uređajima koji su korišćeni za kodiranje tajnih poruka. Ako posetite podzemne tunele, saznaćete i kako su u julu 1943. godine ratne prostorije koristili general Ajzenhauer, admiral Kaningem, general Montgomeri i vazdušni maršal Teder, gde su planirali operaciju Haski – invaziju na Siciliju. Tokom rata u Laskarisu je radilo i pregovaralo oko 1.000 ljudi, uključujući 240 vojnika.

Posle rata, Laskaris je postao sedište Kraljevske mornarice, a 1967. godine kompleks je preuzeo NATO da bi se koristio kao strateški komunikacioni centar za presretanje sovjetskih podmornica u Sredozemnom moru. Deset godina kasnije zatvoren je da bi danas bio otvoren i fascinira sve one koje zanima ratna istorija, ali i sam izgled moćnog podzemnog lavirinta.

(Kurir.rs/punkufer.dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track