LEPO JE PONOVO BITI U KIJEVU: Ursula Fon der Lajen i 15 EU komesara stigli u ukrajinsku prestonicu! Podrška borbi protiv Rusije
Foto: EPA Stephanie Lecocq

četvrti put

LEPO JE PONOVO BITI U KIJEVU: Ursula Fon der Lajen i 15 EU komesara stigli u ukrajinsku prestonicu! Podrška borbi protiv Rusije

Planeta -

"Lepo je ponovo biti u Kijevu, četvrti put od ruske invazije. Ovaj put sa mojim timom komesara. Ovde smo da pokažemo da EU stoji uz Ukrajinu čvrsto kao i uvek", napisala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen .

Kako je ranije naglašeno u Evropskoj komisiji, poseta Kolegija komesara je „snažan znak podrške Komisije Ukrajini zbog ničim izazvane i neopravdane agresije Rusije“.

Sastanak komisije i ukrajinske vlade biće prilika da se razgovara o mnogim oblastima saradnje EU i Ukrajine, posleratnoj obnovi zemlje i njenom evropskom putu nakon što je prošlog juna dobila status kandidata za članstvo u EU. Cilj je i dalje produbljivanje odnosa, navela je i komisija.

Ursula fon der Lajen, Ursula fon der Lejen
foto: FEPA / RANCISCO SECO / POOL

Predsednicu fon der Lajen u Kijevu prati 15 komesara, među kojima su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, izvršni potpredsednici Margrethe Vestager i Valdis Dombrovskis, komesar za proširenje Oliver Varheli i evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Očekuje se da će evropski komesari i ukrajinski ministri, koji će se sastati i na bilateralnim sastancima, razgovarati o daljoj finansijskoj i humanitarnoj pomoći Ukrajini, rekonstrukciji zemlje i korišćenju imovine koju je Zapad zamrznuo u okviru sankcija Rusiji.

Predsednica komisije prisustvovaće i samitu EU-Ukrajina u Kijevu u petak, na kojem će pored nje učestvovati ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Borel.

Zelenski je u utorak rekao da Kijev na samitu očekuje odluke koje odgovaraju napretku zemlje na putu ka EU.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track