BRITANIJA ŠOKIRANA JAVAŠLUKOM: Majstori oštetili vijke u komori reaktora NUKLEARNE PODMORNICE, pa ih zalepili SUPER LEPKOM (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

drži vodu dok majstori odu

BRITANIJA ŠOKIRANA JAVAŠLUKOM: Majstori oštetili vijke u komori reaktora NUKLEARNE PODMORNICE, pa ih zalepili SUPER LEPKOM (VIDEO)

Planeta -

Britanski ministar odbrane Ben Volas pozvao je na hitnu istragu nakon što je tabloid The Sun otkrio da je rutinska inspekcija na jednoj od britanskih nuklearnih podmornica Trident vredna 88 miliona funti pronašla dokaze teškog nemara prilikom radova na popravci, piše The Sun.

podmornica
foto: Printscreen YouTube

Prema detaljnoj istrazi novina, radnici koji su radili na održavanju su koristili super lepak za popravku brojnih slomljenih glava vijaka u komori nuklerarnog reaktora, koji se koriste za držanje rashladnih cevi u reaktoru nuklearne podmornice tipa HMS Vanguard.

Verovatno je da je osoblje odbrambenog preduzeća Babcock prvo oštetilo zavrtnje prekomernim zatezanjem. Međutim, umesto da ih zamene, oni su samo zalepili glave nazad.

podmornica
foto: Printscreen YouTube

Britanski mediji su primetili da je na ovaj način "popravljeno" najmanje sedam vijaka koji drže izolaciju cevi za rashladnu tečnost, a koji su odgovorni za sprečavanje topljenja reaktora.

Tehničari očigledno nadređenima nikada nisu prijavili bilo kakve detalje o svom radu i jednostavno su prijavili „problem u procesu rada“. Potencijalno katastrofalne popravke primećene su tek ranije ovog meseca kada se jedan od vijaka slomio tokom rutinske inspekcije, uoči planiranog prvog pokretanja reaktora na maksimalnoj snazi.

podmornica
foto: Printscreen YouTube

Incident je navodno izazvao ogorčenje među zvaničnicima odbrane. Izvor iz mornarice rekao je novini da su besni što Babkok nije obavestio zvaničnike odbrane o neuspešnoj popravci.

Radovi na popravci na brodu HMS Vanguard se izvode u okviru renoviranja suvog doka u HMNB Devonportu u Plimutu, koji već kasni četiri godine i košta oko 300 miliona funti (370 miliona dolara) više od budžeta.

(Kurir.rs/The Sun)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track