"RUSIJA JE POSTAVILA PANCIRE NA ZGRADAMA, TO ZNAČI SAMO JEDNO" Obradović: Pitanje je da li blefiraju ili stvarno počinju ofanzivu
Gosti: Biljana Šahrimanjan Obradović i Aleksandar Đokić, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

da li rusija blefira?

"RUSIJA JE POSTAVILA PANCIRE NA ZGRADAMA, TO ZNAČI SAMO JEDNO" Obradović: Pitanje je da li blefiraju ili stvarno počinju ofanzivu

Planeta -

Nova granatiranja u Ukrajini su primorala stanovnike na evakuaciju. U napadu ruske vojske na ukrajinske gradove ima i povređenih civila, a vojni vrh Ukrajine ulaže napore I dalje traži pomoć od zapada kako bi imali više mogućnosti da se odbrane.

Šahrimanjan Obradović, Đokić Aleksandar
foto: Kurir tv

Biljana Šahrimanjan Obradović, iz Centra za stratešku analizu i Aleksandar Đokić, politikolog, gosti u jutarnjem progamu Redakcija, govorili su o ovom konfliktu i mogućim ishodima na geopolitičkom planu, ukoliko Rusija zaista pobedi.

00:51

NIjedan sporazum za Vladimira Putina ne znači ništa!

Obradović je nazvala mogućnost naglog zaustavljanja ukrajinsko-ruskog sukoba, zamrznutim konfliktom.

- Zapaljive poruke moramo shvatiti ozbiljno. Taktičko nuklearno oružje može svima da šteti. Zato se Evropa ujedinila da stane na put svemu tome. Videli smo da je predsednik Ruske federacije Vladimir Putin slao preteće poruke, "mi ćemo vas ponovo pobediti", ali oni zaboravljaju da, kada su bili u ratu u SSSR-u, Sovjetska armija je pobedila upravo zahvaljujući amerićkim tenkovima i američkim finansijama, posle čega je obnavljala svoju državu i svoju armiju. Oni zaboravljaju sada da su sami, a da je Ukrajina sada u toj poziciji u kojoj su oni bili pre 50 godina - započela je Šahrimanjan Obradović postaviviši pitanje:

- Koliko je Rusija sada spremna resursa da izdvoji i potroši da bi ova agresija bez cilja išla ka kom cilju.

Pomoć u naoružavanju Ukrajine kako bi se mogla braniti od Rusije najbrži je put ka postizanju mira, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli u članku objavljenom u nedelju.

A o uplitu NATO pakta u ovaj sukob i njihovoj ulozi u rusko-ukrajinskoj krizi izjasnio se Đokić.

- Očigledno je da nemamo rat između Rusije i NATO pakta, ali očigledno je da je uključen u rat tako što pomaže Ukrajini - rekao je Đokić uporedivši ovaj rat sa ratom u Vijetnamu, a trenutni sukob indirektnim.

- Nemamo direktan sukob NATO i Rusije u Ukrajini, ali očigledno je nova podela Evrope i sveta u pitanju - kazao je on i naglasio da se Ukrajina bori za svoje ciljeve.

Šahrimanjan Obradović, Đokić Aleksandar
foto: Kurir tv

Na pitanje voditeljke Olje Lazarević da li postoji diplomatsko rešenje za ovaj sukob, Obradović je odgovorila negativno.

- Ovaj rat ne vodi ničemu, nakon rata ostaće sankcije! NIjedan sporazum za Vladimira Putina ne znači ništa. Vidimo da je EU najavila deseti paket sankcija. Govori se o tome da će ovaj paket sankcija biti upravo na proizvodnju vojnog naoružanja, što će za Rusiju biti kolaps, jer ona proizvodi sve od zapadnih delova - rekla je Obradović.

Ukrajina očekuje moguću veliku rusku ofanzivu ovog meseca, ali Kijev ima rezerve da obuzda moskovske snage iako sve najnovije vojne zalihe Zapada neće stići na vreme, rekao je u nedelju ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Đokić je prokomentarisao ove navode kroz osvrt na prošlogodišnje povlačenje ruske vojske iz Hersona.

- Oni sada žele da iskoriste resurse koje su sakupili, za još jedan napad na Donbas. Pitanje je da li je započeta ta ofanziva? Mnogo više trupa se pojavilo na frontu, i viidmo da je Rusija sakupila ljudstvo, a strateški cilj je zauzimanje Donbasa - rekao je Đokić i pretpostavio sledeće:

- Možemo imati onu reprizu, iz uskršnje nedelje, kada je Rusija srezala svoja očekivanja i započela ponovnu ofanzivu na Donbas. Eksperti očekuju da će to biti taktićki uspesi.

Obradović se složila da se Rusija, ili priprema za napad, ili blefira isti.

- Mi smo videli da je Rusija postavila pancire na određenim zgradama, a to govori da se spremate za napad, a ne za odbranu. Ali definitvno se spremaju za nešto, ili blefiraju da se spremaju - dodala je Šahrimanjan Obradović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track