PUTIN ŽELI DA ZAMRZNE KONFLIKT, PA DA PONOVO KRENE U OFANZIVU: Zapadni izvori procenjuju, predsednik Rusije je POSTAO OPREZAN
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY, Shutterstock

TRENUTNA STRATEGIJA

PUTIN ŽELI DA ZAMRZNE KONFLIKT, PA DA PONOVO KRENE U OFANZIVU: Zapadni izvori procenjuju, predsednik Rusije je POSTAO OPREZAN

Planeta -

Trenutna strategija predsednika Rusije Vladimira Putina u vezi sa ratom u Ukrajini je "da čeka, da zamrzne konflikt, da se reorganizuju ruske trupe pa da onda ponovo krene u napad", rekli su zapadni izvori novinarima iz Srbije koji su nedavno boravili u Londonu.

"Putin definitivno ima unutrašnjih problema, poput stanja u ekonomiji, pa mobilizacije Rusa… Putin je oprezan, a to se najbolje vidi u tome da nije bilo eskalacija na relaciji NATO - Rusija", naveli su ti izvori, prenosi list Danas.

Prema njihovim rečima, malo je moguće da se ukrajinko-ruski rat proširi i bude svetski rat.

Oni su ocenili da je Moskva na početku invazije imala velike ambicije, pa su mnogi ostali iznenađeni "lošim performansama" Rusije u ratu sa Ukrajinom.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Rusi su očekivali da će biti u Kijevu nakon dva dana invazije, da paradiraju u uniformama kroz ukrajinski glavni grad, ali nisu uspeli u tome", naveli su ti izvori.

Prema njihovoj oceni, nakon što su Rusi shvatili da ne mogu da osvoje Kijev, odlučili su da se skoncentrišu na Istok Ukrajine.

Oni navode da je jedan od neuspeha ruske vojske činjenica da se oslanjaju na privatnu paravojnu grupu Vagner, kao i da su se vratili sovjetskom vojnom stilu i oružju, zbog čega Ukrajinci, koji su do sada dobro organizovali odbranu, moraju da se reorganizuju u veće brigade.

Smatraju da Ukrajina neće biti spremna odnosno reorganizovana, do proleća, ali naglašavaju da ne isključuju mogućnost da ih Kijev "iznenadi".

Sagovornici iz Londona su ocenili i da pomoć Zapada u oružju i tenkovima Ukrajini šalje snažnu poruku Rusiji da Ukrajinci nisu sami.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track