VITALIJ KLIČKO ZA HRT: Rusi poštuju samo silu, učinićemo sve da ih oteramo, to važi i za Donjeck i Lugansk, i za Krim
Foto: Printscreen HRT

nema predaje

VITALIJ KLIČKO ZA HRT: Rusi poštuju samo silu, učinićemo sve da ih oteramo, to važi i za Donjeck i Lugansk, i za Krim

Planeta -

Na dan kada je Rusija pokrenula nove masovne napade na ciljeve u Ukrajini, uključujući i one u glavnom gradu, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko dao je ekskluzivni intervju za HRT.

– Danas se ponovo dogodio masovni raketni napad na Ukrajinu. Nekoliko desetina raketa Rusi su ispalili sa Kaspijskog jezera i Crnog mora. Napadnuti su mnogi gradovi na zapadu Ukrajine, Lavov, Ivano-Frankivsk, Dnjepar, Harkov. Takođe, 10 raketa je srušeno iznad Kijeva. Imamo manja oštećenja na elektroenergetskoj mreži, ali što se tiče cele Ukrajine, bilo je mnogo štete, posebno u gradu Harkovu. Sada su bez struje, rekao je Vitalij Kličko za Centralni dnevnik.

Napadi se nastavljaju i, kako je rekao gradonačelnik Kijeva, usmereni su pre svega na kritičnu infrastrukturu kako bi se uništio normalan život ljudi kojima je struja potrebna, posebno sada zimi, kada temperature padnu i do -10.

Vitalij Kličko
foto: Printscreen HRT

– Ovo je veliki izazov za gradonačelnike, jer oni sada moraju nekako da obezbede kritičnu infrastrukturu i životne potrebe za sve stanovnike grada.

Kijev je glavna meta

Kijev je bio i ostao meta agresora, ustvrdio je Kličko.

– Kijev je srce Ukrajine, glavni je grad i glavna je meta. Što se tiče daljih napada, Rusi ih planiraju, ali je pitanje da li mogu da ih izvedu ili ne, jer nisu očekivali ovakav otpor Ukrajine. To je otpor u smislu duha i želje da se ne vide ruski vojnici na našoj teritoriji. Sve smo iznenadili. Ukrajinci su iznenadili ceo svet snagom svog otpora. I danas je veoma važno da pored snage duha, koju ne trebamo da pozajmljujemo, imamo i savremeno oružje, rekao je on.

Ukrajina je svesna da Rusija nije odustala od svojih planova. Upravo to pokazuju ovi raketni napadi i krvave borbe koje se vode na istoku Ukrajine.

– Ne isključujemo mogućnost da Rusi planiraju svoje dalje napade i na druge naše regione. Takođe nije isključen napad i ulazak vojske u Kijev iz pravca Belorusije, kao što se dogodilo pre godinu dana, rekao je Kličko.

Jaka Ukrajina je garancija obnove mira

Bliži se godišnjica početka rata u Ukrajini. Rusija je započela novu ofanzivu na istoku.

- Moramo da budemo spremni na razna dešavanja. Čak i u najgorem slučaju. Zato se pripremamo za sve moguće scenarije i snabdevamo naše oružane snage savremenom tehnologijom. Sa modernim naoružanjem koje dobijamo od naših partnera, rekao je Kličko.

Vitali Klitschko, Vitalij Kličko
foto: Shutterstock

Gradonačelnik Kijeva je istakao da je jaka Ukrajina garancija obnove mira – jer Rusi samo obraćaju pažnju i poštuju silu.

Kličko: Treba nam oružje

On je u ime svih Ukrajinaca zahvalio zapadnim partnerima na datom naoružanju.

- Danas postoji samo jedan izlaz: da se branite. I odlučno se odupreti okupatorima. A za to nam je potrebno oružje. Za snagu duha ne treba da brinete, mi Ukrajinci smo jaki duhom! Ali potrebno nam je moderno oružje da odbijemo sve agresivne napade na našu zemlju, rekao je Kličko.

– Zahvaljujući snagama protivvazdušne odbrane i protivraketnim sistemima koje smo dobili, vidite da smo u Kijevu oborili skoro sve rakete. Danas uspevamo da uništimo veliku količinu, 90% raketa, ali nam je potrebno i dodatno oružje jer poštuju samo zakon sile. Zato moramo biti jaki da zaustavimo napad koji oni planiraju na našu zemlju. Nemamo drugog izbora nego da učinimo sve što je u našoj moći da odbijemo agresivne napade Rusije.

Svima nam je potreban mir

Kličko je rekao da je cilj Rusije cela Ukrajina.

- Hoće celu Ukrajinu. Ići će onoliko koliko ih mi pustimo. Sada slušamo izjave iz Moskve o restauraciji Ruske imperije, sada govore i o Poljskoj i baltičkim zemljama. Rusi mogu da idu dokle im dozvolimo. Ali u tom smislu nemamo drugog izlaza, moramo biti jaki i odbijati ruske napade.

Ukrajina je, naglasio je Kličko, spremna da sedne za pregovarački sto samo u jednom slučaju.

Vitalij Kličko
foto: Pritnscreen

– Uveren sam da predlozi da se za pregovaračkim stolom nađe neka vrsta kompromisa ne mogu uključivati kompromis da deo naše teritorije, deo naše otadžbine damo Rusima. Spremni smo da sednemo za pregovarački sto samo u jednom slučaju, kada poslednji ruski vojnik napusti teritoriju. Učinićemo sve što je u našoj moći da se i poslednji ruski vojnik povuče sa naše teritorije. To važi i za Donjeck i Lugansk, kao i za Krim.

On se na kraju razgovora još jednom zahvalio svim partnerima koji podržavaju Ukrajinu.

- To je izuzetno važno. Svima nam je potreban mir! I zato zajedno idemo napred! Slava Hrvatskoj! Slava Ukrajini!, zaključio je Kličko za HTV.

(Kurir.rs/HTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track