NESREĆA POMIRILA ZAVAĐENE SUSEDE Grčki ministar spoljnih poslova posetio Tursku - za bolje odnose ne treba čekati nove zemljotrese
Foto: EPA-EFE/GREEK FOREIGN MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

solidarnost

NESREĆA POMIRILA ZAVAĐENE SUSEDE Grčki ministar spoljnih poslova posetio Tursku - za bolje odnose ne treba čekati nove zemljotrese

Planeta -

Ministri spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu i Grčke Nikos Dendijas izjavili su danas da Atina i Ankara ne bi trebalo da čekaju nove zemljotrese i katastrofe da bi popravljali odnose dve zemlje.

Čavušoglu je, obraćajući se novinarima zajedno s Dendijasom u potresom pogođenoj južnoj turskoj provinciji Hataj, pozdravio podršku koju je Grčka pružila njegovoj zemlji nakon razornih zemljotresa, prenela je Anadolija.

"Činjenica da je Nikos Dendijas danas ovde s nama pokazuje solidarnost grčkog naroda s Turskom i turskim narodom. Dobrosusedski odnosi vidljivi su u ovako izazovnim vremenima", kazao je Čavušoglu.

Nikos Dendias
foto: EPA-EFE/GREEK FOREIGN MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Podsetivši i na zemljotres iz 1999. godine u Turskoj, Čavušoglu je rekao da je i Grčka doživela potrese nedugo nakon te katastrofe.

"Tada je prvo Grčka potrčala da nam pomogne, a onda je Turska trčala da pomogne Grčkoj", rekao je Čavušoglu.

Pozvao je na iskren dijalog Ankare i Antine kako bi se prevladale razlike u mišljenjima, zahvalivši Dendijasu, Vladi Grčke i celom grčkom narodu na podršci pruženoj u ovako teškim vremenima.

Šef grčke diplomatije Dendijas je obećao da će Grčka nastaviti da pruža potrebnu pomoć Turskoj.

"Mi ćemo nastaviti da dajemo sve od sebe da prebrodimo ova teška vremena, kako na bilateralnom tako i na nivou Evropske unije", rekao je Dendijas.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja