KONAČNO OGOLJENA PRIČA OKO ZMIJSKOG OSTRVA: Ukrajinski vojnik posvedočio o svemu što se dogodilo - nikad nije bilo 13 "Spartanaca"
Foto: Shutterstock

gola istina

KONAČNO OGOLJENA PRIČA OKO ZMIJSKOG OSTRVA: Ukrajinski vojnik posvedočio o svemu što se dogodilo - nikad nije bilo 13 "Spartanaca"

Planeta -

Zmijsko osrtvo u Crnom moru bilo je jedno vreme simbol ukrajinskog prkosa u ranoj fazi rata, a odgovor ukrajinskih graničara na ultimatum da predaju oružje - "Ruski ratni brode, je*i se!", postala je ukrajinski ratni poklič.

Ali, poput mnogih ratnih priča, legenda o 13 branitelja Zmijskog ostrva koji su preživeli napad ruskih trupa je tek polovična istina.

Zmijsko ostrvo, Ukrajina, Rat u Ukrajini
foto: Printscreen/Twitter

Jedan od vojnika koji su branili ostrvo konačno je ispričao je za britanski Tajms šta se zaista događalo krajem februara 2022., dok je skoro ceo svet pisao o herojstvu ukrajinskih snaga.

Pre dvanaest mjeseci Jurij Kuzminski bio je novopečeni vojnik na mestu za koji većina stanovništva nikada nije čula, i najmlađi marinac među iskusnijim kolegama - tek je navršio 20 godina.

Kada je krajem februara Putin napao Ukrajinu, nepoznato ostrvo preko noći je postao strateško mesto, ključna tačka za kontrolu nad istočnim delom Crnog mora. Kuzminskog su probudili pre zore, govoreći mu da su napadnuti.

Mladi marinac požurio je s još dvojicom kolega da se sakrije iza jedne od kasarni, oko 200 metara udaljene od jedinog pristaništa. Kuzminski dotad u životu nije iskusio vojnu akciju. Nije znao šta se događa. Čuo je samo kako ruski avioni lete iznad njih i bacaju bombe i da se admiralski brod ruske crnomorske flote "Moskva" približava.

U jednom trenutku, dok se skrivao, pogledao je u svoj mobilni i otkrio da je njegova mala jedinica postala simbol ukrajinskog otpora.

Svetskih mediji objavili su udarnu vest – ratni brod „Moskva“ se približio Zmijskom ostrvu i zahtevao predaju 13 ukrajinskih vojnika.

„Zmijsko ostrvo – ja, ruski ratni brod, ponavljam našu ponudu – položite oružje i predajte se ili ćete biti bombardovani“, navodi se u snimku koji su objavili mediji. "Jesi li me razumeo? Da li me čuješ?"

U tom trenutku se čuje kako jedan graničar drugom govori: "E, to je to. Ili da im kažemo da od...?"

Zmijsko ostrvo
foto: Printscreen YT/УКРАЇНСЬКА ПРАВДА

Drugi graničar kaže: „Mogli bismo“, a onda prvi odgovara svojim sada već poznatim odgovorom: „Ruski ratni brod, j... se!“

Nedugo zatim, etar se gasi. Rusi su bombardovali ostrvo, a svet je pretpostavio da je svih 13vojnika poginulo, kao Spartanci u bici kod Termopila. Međutim, graničari nisu bili mrtvi. Niti ih je bilo samo 13.

Zapravo, na ostrvu je bilo 80 ljudi - 28 graničara, 44 marinca, šest pripadnika ukrajinske PVO i dva civila - svetioničar i lučki pilot. Svi su preživeli.

Ukrajinski marinci se nisu borili do kraja. Dok su se čamci sa ruskim marincima približavali doku, Kuzminski je dobio naređenje od svog pretpostavljenog. Komandant je doneo odluku da se predamo kako bismo spasli svoje živote. Branioci ostrva bili su naoružani puškama i sa nekoliko raketnih bacača. Nisu mogli da pariraju ruskoj vatrenoj moći.

Mučenje u zatvoru

„Rusi su rekli da će bombardovati ostrvo i pretvoriti ga u prašinu“, priseća se Kuzminski i dodaje da razmišlja o tome koliko je malo postigao za 20 godina života za koje je verovao da će se uskoro završiti.

Branioci ostrva su ubrzo uhvaćeni i odvedeni u ruske zatvore, gde su ih tukli, udarali strujom i rekli im da prihvate rusko državljanstvo jer bi ih ukrajinska strana, ako odu kući, pucala u njih. Oni su to odbili. Kuzminski je krajem novembra pušten u razmeni zarobljenika. Međutim, polovina od ukupno 78 vojnih lica koja su bila na ostrvu i dalje je zatvorena u ruskim zatvorima.

Krstarica Moskva
foto: Printscreen Yt

Identitet radio operatera koji je psovao Ruse nikada nije objavljen iz straha od odmazde. Kuzminski je rekao da ga poznaje i opisao ga kao "dobrog momka, smirenog i uspešnog".

Kuzminski kaže da mu je boravak na Zmijskom ostrvu, do trenutka napada, bio lep, ali da ne planira da se tamo vraća.

Zmijsko ostrvo je bilo u ruskim rukama samo nekoliko nedelja, pre nego što su ga ukrajinske oružane snage ponovo zauzele prošlog jula. Ostrvo je danas groblje skupe ruske vojne opreme i neeksplodiranih mina, gde nema ni zmija, već samo nekoliko desetina mačaka, verovatno potomaka svetioničarskih ljubimaca iz nekog mirnijeg vremena.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track