PREŽIVEO SPASAVANJE IZ PEĆINE NA TAJLANDU 2018. A UMRO U VELIKOJ BRITANIJI Kratko saopšteno: Imao je povredu glave!
Foto: Printscreen Youtube

tuga

PREŽIVEO SPASAVANJE IZ PEĆINE NA TAJLANDU 2018. A UMRO U VELIKOJ BRITANIJI Kratko saopšteno: Imao je povredu glave!

Planeta -

Tinejdžer Duangpetč Promtep,koji je sa još 12 svojih kolega koji su 2018. godine spaseni iz pećine na Tajalndu , preminuo je u Velikoj Britaniji.

Kako javlja BBC uzrok smrti je nepoznat ali se navodi da je 17-godišnjak zadobio povredu glave.

Krajem prošle godine upisao se na Bruk Haus koledž fudbalsku akademiju u Lesterširu.

Bio je kapiten fudbalskog tima tajlandskih dečaka, koji je bio zarobljen zajedno sa njihovim trenerom više od dve nedelje u provinciji Čijang Rai.

Njegovo mršavo, ali nasmejano lice uhvaćeno u svetlosti ronioca nakon što su dečaci pronađeni u pećini bila je jedna od najupečatljivijih slika iz neverovatnog spasavanja.

U avgustu prošle godine, njegovi saigrači su se obradovali kada je Promthep, kojeg zovu Dom, objavio na Instagramu da je osvojio stipendiju za pridruživanje fudbalskoj akademiji u Britaniji – „danas mi se ostvario san“, napisao je on.

Duangpetch Promthep
foto: Printscreen Youtube

Samo šest meseci kasnije, njegovi prijatelji žale zbog gubitka.

Vest o njegovoj smrti pojavila se nakon što je njegova majka obavestila hram Vat Doi Vao u njegovom rodnom gradu u Čiang Raju, koji je tim posećivao.

„Neka Domova duša počiva u miru“, navodi se u objavi koju su pratile slike fudbalskog tima sa monasima.

Ubrzo su počele da stižu poruke od njegovih saigrača.

„Rekao si mi da sačekam da te vidim da igraš za reprezentaciju, uvek verujem da bi to uradio“, napisao je Pračak Sutam, jedan od dečaka koji je spašen sa Promtepom 2018.

„Kada smo se poslednji put sreli pre nego što si otišao u Englesku, čak sam ti u šali rekao da ću, kada se vratiš, morati da tražim tvoj autogram. Lepo spavaj, dragi prijatelju. Uvek ćemo nas imati 13 zajedno.“

Još jedan od dečaka, Titan Chanin Viboonrungruang, napisao je: "Brate, rekao si mi da ćemo ostvariti naš fudbalski san. Ti si jedna od osoba koja me gura i tera me da želim da se unapredim na tvoj nivo. Ako sledeći svet je stvarno, želim da ponovo igramo fudbal zajedno, moj brate Dom."

Šta se dogodilo 2018.

Nakon fudbalskih treninga 23. juna 2018., fudbalski tim Vild Boars (Moo Pa na tajlandskom) - čiji je Promthep bio kapiten otišao je do pećine Tham Luang u Čijang Raju na svojim biciklima. To je bilo jedno od omiljenih okupljališta tima.

Ali iznenadna oluja poplavila je uski prolaz u pećinu koja je bila četvrti najveći pećinski sistem na Tajlandu, čime su dečaci i njihov trener bili zarobljeni unutra. Proveli su devet dana u mraku i bez hrane - dok je trajala očajnička potraga u kojoj je učestvovalo oko 10.000 ljudi pre nego što su ih pronašli ronioci.

Promtep je napunio 13 godina dok je bio zarobljen u pećini. Njegovi saigrači su tada imali između 11 i 16 godina, dok je njihov trener Ekafon Kantavong imao 25 godina.

Dečaci su koristili kamenje da kopaju rupe kako bi pobegli, dok ih je njihov trener učio tehnikama meditacije kako bi im pomogao da ostanu mirni i koriste što manje vazduha. Ronioci su im slali hranu i pisma od porodice čak i dok su planirali spasavanje. Na kraju su izvedeni iz pećine nakon što su bili opijeni lekom ketamin.

Spasavanje je dospelo na naslovne strane širom sveta, a kasnije su snimljeni različiti filmovi i knjige kako bi se prepričala neobična priča, uključujući mini seriju od šest epizoda koju je Netfliks objavio prošle godine.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track