TURSKA ZABELEŽILA 6.040 NAKNADNIH POTRESA, NAJBROJNIJI IZMEĐU TRI I ČETIRI STEPENA: Tlo se i dalje ne smiruje
Foto: Twitter/Faytuks

KATAKLIZMA

TURSKA ZABELEŽILA 6.040 NAKNADNIH POTRESA, NAJBROJNIJI IZMEĐU TRI I ČETIRI STEPENA: Tlo se i dalje ne smiruje

Planeta -

Generalni direktor Uprave za katastrofe i vanredne situacije Turske (AFAD) Orhan Tatar održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o posledicama zemljotresa koji je pogodio jugoistok ove države.

Tokom obraćanja naciji, Tatar je rekao kako će se naknadni potresi nastaviti još neko vreme, a tom prilikom izneo je i podatke o tome koliko je naknadnih potresa pogodilo Tursku nakon 6. februara.

"Broj naknadnih potresa u Turskoj je iznosio 6.040. Najveći broj, njih 1.628 izmeren je između tri i četiri stepena prema Richteru. Juče se dogodio naknadni potres jačine 5,1 stepen prema Rihterovoj skali sa središtem u Goksunu", rekao je Tatar.

Naglasio je kako naknadni potresi mogu ići iznad pet stepeni.

"Veoma je važno ne ulaziti u oštećene objekte. Kao rezultat dva jaka potresa znamo da je razbijeno pet različitih segmenata zone Istočnoanadolske zone raseda. Ovim ovih polomljenih segmenata, znamo da se posebnu u okrugu Dogansehir u Matayji javljaju prelomi duž linije od otprilike 25 kilometara. Kao rezultat ovih potresa, najveći pomak izmjeren na terenu odgovara 7,3 metra. Količina energije koja se oslobodila ovim potresima porasla je na 30 kvadriliona džula. Energija koju stvara atomska bomba iznosi 15 triliona džula", rekao je direktor.

Na kraju, Tatar je objasnio kako se nakon zemljotresa mogu pojaviti i sekundarne katastrofe.

Kurir.rs/Klix

"Znamo da ima klizišta i odrona kamenja u različitim regijama. Možemo reći da postoji klizište i odron kamenja koji je manji od očekivanog nakon ovakvog potresa", zaključio je Tatar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track