BAJDENOVI LETEĆI ČUVARI OBORILI REKORD 12 SATI NEPREKIDNOG LETA NAD POLJSKOM: Oni su pratili posetu američkog predsednika Kijevu!
Foto: EPA Olesverre Haugli Norwegian Ar, Shutterstock, Ilustracija, EPA/President Of Ukraine

osmatrali dve granice

BAJDENOVI LETEĆI ČUVARI OBORILI REKORD 12 SATI NEPREKIDNOG LETA NAD POLJSKOM: Oni su pratili posetu američkog predsednika Kijevu!

Planeta -

Poseta američkog predsednika Džo Bajdena Kijevu izvedena je pod blagoslovom Moskve sa kojom je ova poseta utanačena prošle nedelje. bajden je u javnosti viđen poslednji putu u petak uveče kada je večerao sa svojom suprugom Džil i od tada ga niko nije video niti čuo.

A onda u ponedeljak u prepodnevnim časovima američki predsednik Džo Bajden osvanuo u Kijevu. Svi su se pitali kako? Ta misterija je rešena pošto je obelodanjeno da je Bajden najverovatnije sa svojim Er Froce One sleteo u Žešov, odakle je otišao svojom predsedničkom limuiznom ili helikopterom do poljsko-ukrajinske granice i seo u voz, sa kojim je preko Lavova posle sat vremena vožnje došao u Kijev.

avaks, E-3
foto: Foto: Printscree Twitter

Dok je Bajden putovao prema Kijevu noću besani pratioci Flajt radara primetli su da je izenanda na nebu iznad Poljske se pojavio letleica za elektronsko izviđanje EC-135 River Jonint oznake 64-4131. Ubrzo pojavio se i leteća radarska stanica E-3B Avaks oznake Nova-02 koji su počeli da lete na ruti poljsko-beloruska i poljsko-ukrajinska granica.

Pratiocima je bilo neobično to što se misija osmatranja izvodi noći, što inače do sad nije bio slučaj, već isključivo po danju kada je intenzitet letova ruske avijacije veoma jak. I RC-135 i E-3B su i dalje letlei iako njihova misija od šest sati nije prekidana. Inače tokom osmatračkog leta iz pravca Špangdalema pojavila su se dva avio tankera KC-10 pozvnog znaka Hobo-10.

RC-135, američki RC-135
foto: Shutterstock, Ilustracija

Avaks i EC-135 su i dalje leetli kako se zora približavala. Misija i dalje nije bila prekidana nego se pojavio još jedan Avaks, koji je leteo isključivo uz poljsko -ukrajinsku granicu, dok prvi E-3 i RC-135 naizmenično su leteli uz obe granice.

Posmatrači su sa budnom pažnjom pratili let izviđačkih aviona što je ukazivalo na to da se nešto dešava ili se planira desiti. Početak Trećeg svetskog rata? Svi su znali da je Putinov ključni govor u utorak, pa je time let tri izviđačko-osmatračke letelice utoliko bio zanimljiviji.

Džo Bajden, Kijev, Volodimir Zelenski
foto: Telegram/Obozrevatel.ua

Enigma je rešena kada je Bajden osvanuo u Kijevu. Avaksi su svo vreme posete leteli i osmatrali vazdušni prostor Belorusije i Ukrajine, kao i severnu granicu Rusije da bi otkirli svaku rusku letelicu koja će da leti prema Kijevu.

Ispostavilo se da je misija izviđačkih aviona trajala punih 12 sati, za razliku od prethodnih. Najduža koja je bila zabeležena jese let američkih RC-135 prema Murmansku. Taj osmatrački let trajao je punih 8 časova.

Međutim, osmatranje Bajednove posete nije vršeno samo iz Poljske nego i iz Rumunije. Letelica za praćenje radio saobraćaja i komunikacija EP-3E Arise letela je iznad severne Rumunije uz samu granicu sa Ukrajinom. Pretpostavlja se da je misija ove letelice takođe bila pokrivanje Bajdenove posete Kijevu.

Ono što je zanimljivo iako je nad celom Ukrajinom bila proglašena vazdušna opasnost nad Kijevom ,celom zapadnom i centralnom Ukrajinom za razliku od prethodnih slučajeva nisu zabeležene nikave eksplozije.

Međutim, šta su sve tokom Bajdenove posete Kijevu prikupili američki Avaksi i RC-135 ostaje ipak tajna.

Bajden je završio posetu Kijevu, a sada sve sa pažnjom prati sutrašnji govor Vladimira Putina koji bi trebao da obelodani neke nove odluke u vezi Ukrajine.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track