UŽASAVAJUĆI PRIZORI IZ VENECIJE: More se povuklo, gondole stoje, kanali presušili, puni blata i đubreta (VIDEO)
Foto: YouTube/Local Team

nimalo lep prizor

UŽASAVAJUĆI PRIZORI IZ VENECIJE: More se povuklo, gondole stoje, kanali presušili, puni blata i đubreta (VIDEO)

Planeta -

Nedelje suvog zimskog vremena podstakle su zabrinutost da je Italija u opasnosti od još jedne suše nakon prošloletnjeg alarmantnog stanja, naučnici i ekološke grupe kažu da je glavni razlog to što je na Alpima palo manje od polovine normalne količine snega.

Venecija, gde su poplave glavni problem, suočava se sa neobično niskim plimama koje sprečavaju gondole, vodene taksije i vozila hitne pomoći da plove kanalima, prenosi Gardijan.

Za probleme Venecije krivi se kombinacija faktora uključujući nedostatak kiše, visok vazdušni pritisak, pun mesec i okeanske struje. Grupa za zaštitu životne sredine Legambiente saopštila je u ponedeljak da italijanske reke i jezera pate od ozbiljnog nedostatka vode, pri čemu su severni regioni zemlje posebno ugroženi.

Venecija
foto: Printscreen YT

– Najduža italijanska reka Po, koja teče od Alpa na severozapadu pa sve do Jadrana, ima 61 odsto manje vode nego inače u ovo doba godine, navodi se u saopštenju.

Italija je u julu prošle godine pretrpela najgoru sušu u poslednjih 70 godina i proglasila vanredno stanje u oblastima oko reke Po, koje čine oko trećinu poljoprivredne proizvodnje u zemlji.

- Situacija sa deficitom vode počela je u zimu 2020/2021. i od tada problem raste. Potrebno nam je 50 dana kiše da nadoknadimo 500 mm u severozapadnim regionima, rekao je stručnjak za klimu Masimilijano Paski iz italijanskog naučno-istraživačkog instituta CNR.

Venecija
foto: Printscreen YT

Nivo vode na jezeru Garda u severnoj Italiji pao je na rekordno nizak nivo, što je omogućilo da se pešice stigne do malog ostrva San Bjađo. Anticiklon dominira vremenom u zapadnoj Evropi već 15 dana i donosi blage temperature koje se inače viđaju u kasno proleće. Najnovije vremenske prognoze najavljuju dolazak preko potrebnih padavina i snega na Alpima narednih dana.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track