SAMIT ISTOČNOG KRILA NATO PAKTA U VARŠAVI: Glavne teme situacija u Ukrajini i jačanje istočne granice prema Rusiji!
Foto: Shutterstock

susret devetorke

SAMIT ISTOČNOG KRILA NATO PAKTA U VARŠAVI: Glavne teme situacija u Ukrajini i jačanje istočne granice prema Rusiji!

Planeta -

Predsednik SAD Džozef Bajden i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg glavni su gosti samita Bukureštanske devetorke, zemalja istočnog krila NATO, koji će se održati danas posle podne u Varšavi.

"To je veoma važan trenutak da razmotrimo šta želimo da dobijemo i kakve odluke želimo da donesemo na samitu NATO u Viljnusu u junu. To je i prilika da razmotrimo situaciju u Ukrajini i način na koji ćemo dalje pomagati toj zemlji", najavio je domaćin samita ;poljski predsednik Andžej Duda.

Predsednici i premijeri Bugarske, Rumunije, Madjarske, Slovačke, Češke, Poljske, Letonije, Litvanije i Estonije sa američkim predsednikom i generalnim sekretarom NATO razgovaraće i na koji način, pre svega SAD, mogu zbog rata u Ukrajini još da ojačaju to savezničko istočno krilo prema granicama sa Rusijom.

Džo Bajden
foto: Printskrin / You Tube

Sa samita Bukureštanske devetorke očekuje se i zajednička deklaracija a predsednik Poljske Duda naglasio je da poseta američkog predsednika Bajdena, prvo neočekivano Kijevu a zatim u utorak i danas Varšavi, znači posetu celom istočnom krilu NATO.

"To je poseta našem regionu povezana sa posetom Kijevu. To je veoma jak signal odgovornosti koje SAD neprestano imaju za bezbednost Evrope i sveta", kazao je Duda juče posle razgovora sa Bajdenom.

Poljski zvaničnici priželjkivali su od posete američkog predsednika da SAD konačno izadju u susret molbama zvanične Varšave da se američko vojno prisustvo koje je brojčano u Poljskoj direktno iz SAD ili u okviru NATO dostiglo oko 10.000 vojnika pretvori u stalne baze a ne da se vojnici smenjuju.

Takvih obećanja tokom posete Bajdena Varšavi nije bilo a za razliku od vlade i predsednika koji govore o istorijskoj poseti i isto takvom obraćanju Bajdena, lider poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski ocenio je da Bajden "ništa nije rekao".

Boing rc 135, Boing E-3B Sentry, Poljska
foto: EPA Olesverre Haugli Norwegian Ar, Shutterstock, Ilustracija

Na društvenim mrežama pojavio se snimak Kačinjskog koji je kada je silazio sa tribine za počasne zvanice bivšem poljskom premijeru Janu Bjeleckom prokomentarisao Bajdenov govor rečima "ništa nije rekao".

Snimak je izazvao lavinu komentara a poljska opozicija optužila je Kačinjskog da i dalje sanja da je u Beloj kući Donald Tramp.

"Poruka Jaroslavu Kačinjskom: Tramp danas u Varšavi značio bi Putina u Kijevu. Bolje bi bilo da s vremena na vreme Kačinjski ne kaže ništa", poručio je na tviteru bivši poljski premijer Marek Belka.

Predsednik SAD Bajden se u utorak, prvog dana posete Varšavi, sreo i sa predstavnicima poljske opozicije, bivšim premijerom i liderom Gradjanske platforme, nekadašnjim predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, predsednikom Senata poljskog parlamenta Tomašom Grodskim i gradonačelnikom Varšave Rafalom Tšaskovskim.

Bukureštanska devetorka je regionalna inicijativa Rumunije i Poljske čiji predsednici su se u Varšavi 2014, kao odgovor na rusku aneksiju Krima dogovorili da koordiniraju stavove o jačanju bezbednosti na istočnom krilu NATO.

Inicijativa je ozvaničena u jesen 2015, kada su te zemlje potpisale u Bukureštu zajedničku deklaraciju da udruže snage kako bi se obezbedilo jače prisustvo NATO u tom regionu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track