KAKO SU UKRAJINCI UZ POMOĆ ČEHA NAMAGARČILI RUSE: Rešena misterija zašto je ruska vojska tvrdila da je uništila desetine HIMARS-a!
Foto: Foto: Printscreen Tvitter

varka

KAKO SU UKRAJINCI UZ POMOĆ ČEHA NAMAGARČILI RUSE: Rešena misterija zašto je ruska vojska tvrdila da je uništila desetine HIMARS-a!

Planeta -

Ruska vojska često je poslednjih meseci u svojim saopštenjima tvrdila da je uništila na desetine samohodnih vičecevnih raketnih lansera HIMARS M-142 i MLRS M-270 koje su SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka donirale Kijevu.

Portparol ruske armije general Konašenko u svojim izveštajima posebno od jula meseca pa do decembra tvrdio je da je ruska avijacija i artiljerija na području Donbasa svaki dan uništila dva do tri HIMARS-a. Gledajući tu statistiku došlo bi se do zaključka da su vlasti u Kijevu dobile stotine ovih raketnih sistema.

A, ona šok i to koji dolazi ni manje ni više nego od češke televizije koja je napravila prilog o maketama na naduvavanje i to ni manje ni više nego MLRS M-270 koji su inače donirani Ukrajinu.

I dok se mislio da je ova priča rezervisana za Ruse, jer se pre par godina često videlo na snimcima, jedna češka firma krenula je u ambiciozni program pravljenja maketa na naduvavanje koje se dostavljaju Ukrajini.

Komapnija koja je pre rata u Ukrajini pravila zamkove, kučice za naduvavanje koje koriste deca u igri, preusmerila je svoju proizvodnju za pomoć Kijevu i pravljenju lažnih mamaca.

"Imamo mogućnosti da napravimo oko 35 mamaca na naduvavanje mesečno. Broj isporučenih mamaca je vojna tajna, ali procenu možete dobiti na osnovu izvora koji su skoro tvrdili da su Rusi uništili 140 posto više HIMARS-a nego što je isporučeno u Ukrajini", kazao je direktor kompanije Vojteh Frešer.

Bilo kako bilo ovi mamci su dragoceno oružje za vlasti u Kijev kako bi zbunjivali Ruse da troše što više raketa i preciznih projektila na sisteme kojih nema.

Kurir.rs/A.M./Klix

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track