OPUŠAK REŠIO TAJNU UBISTVA OD PRE POLA VEKA: Učiteljica pronađena zadavljena u svom stanu, ali počinilac ipak NEĆE ODGOVARATI
Foto: Printscreen Facebook

DNK ANALIZA

OPUŠAK REŠIO TAJNU UBISTVA OD PRE POLA VEKA: Učiteljica pronađena zadavljena u svom stanu, ali počinilac ipak NEĆE ODGOVARATI

Planeta -

U julu 1971, dvadesetčetvorogodišnja učiteljica Rita Karan, koja je živela u Barlingtonu, SAD, zadavljena je u svom stanu. Pronašao ju je njen cimer i ubica tada nije uhvaćen. Tek više od pola veka kasnije vlasti u Burlingtonu su objavile da su konačno identifikovale počinioca.

Počinilac je bio Vilijam DeRus, koji je živeo u istoj zgradi sprat iznad. On je osuđen korišćenjem DNK dobijenog iz opuška cigarete pronađenog pored Ritinog tela.

„Svi verujemo da je Vilijam DeRus odgovoran za ubistvo Rite Karan, ali pošto je DeRus mrtav, ne može se smatrati odgovornim“, rekao je novinarima na konferenciji za novinare poručnik Džim Trib, koji je predvodio istražni tim.

DeRus je umro 1986. od predoziranja drogom, rekao je. Policija je još 2014. godine dostavila uzorak cigareta Kancelariji glavnog medicinskog istražitelja u Njujorku. Tada je bilo moguće utvrditi samo da je u pitanju muški DNK, ali se nije poklapao ni sa jednim DNK u kriminalističkim bazama podataka.

Novi tim detektiva nastavio je istragu 2019. godine, šaljući trag u privatnu genealošku bazu podataka. Tamo su pronašli delimična poklapanja koja su upućivala na rođake DeRusovih. Istražitelji su zatim dobili zapise o braku koji pokazuju da je de DeRus živeo u blizini Currana sa svojom tadašnjom ženom. koja mu je tada dala alibi. Sada, kada su je detektivi ponovo ispitivali, priznala je da je lagala.

U noći ubistva, DeRus je izašao iz stana u šetnju nakon svađe sa suprugom Mišel, rekao je šef policije u Burlingtonu Džon Murad na konferenciji za novinare. Nije se vratio dok mu žena nije zaspala.

Sledećeg jutra policija im je pokucala na vrata i obavestila ih o smrti komšininice. Na pitanje da li je par video ili čuo nešto, DeRus je rekao ne.

„Odmah nakon što je zatvorio vrata, okrenuo se ka Mišel i rekao joj da, ako se policija ikada pojavi, kaže da je bio kući celu noć“, opisao je detektiv Trib.

Žena je poslušala svog muža i više puta je rekla policiji da njen muž te noći nije izašao iz kuće. Tek nakon što je istraga obnovljena, priznala je da je lagala. Od DeRusa se davno razvela.

Detektiv Tomas Šenet, koji je ispitivao Mišel, veruje da nije znala da je njen muž ubica i lagala je da ga spase od optužbe za zločin za koji je rekla da nije počinio. "Bila je mlada, bila je naivna, a tek udata i zaljubljena“, primetila je Šenet.

Ubrzo nakon ubistva, DeRus je otišao na Tajland da postane budistički sveštenik, rekao je Trib, dodajući da je tada prekinut njegov brak sa Mišel. Ali DeRusovi su se na kraju vratili u Sjedinjene Države i ponovo se venčali. On je umro je u San Francisku 1986. od predoziranja drogom.

Roditelji Rite Karan nisu preživeli otkriće ubice svoje ćerke.

„Rita i ja smo živeli sa mojim roditeljima do moje 24. Dve nedelje nakon što se Rita iselila, ubijena je. Ne razmišljam o momku koji je to uradio, mislim o Riti i mojim roditeljima i kroz to šta su prošli. molim se za moje roditelje i za Ritu“, rekao je Tom Karan, Ritin brat.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track