"DŽOJSTIK RAT JE POSTAO PRIMARAN U CELOM SVETU" Počelo je napadom NATO na SRJ, a sad glavnu reč vode DRONOVI I BESPILOTNE LETELICE
Foto: Shutterstock/sibsky2016, Kurir Televizija

godinu dana sukoba

"DŽOJSTIK RAT JE POSTAO PRIMARAN U CELOM SVETU" Počelo je napadom NATO na SRJ, a sad glavnu reč vode DRONOVI I BESPILOTNE LETELICE

Planeta -

Kina je pozvala Ameriku da prestane da se meša u pitanje Tajvana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te države. Obaveštajne agencije SAD tvrde da Kina planira invaziju na Tajvan do 2027. godine.

O najnovijim tenzijama na polju međunarodnih odnosa ovog jutra sa urednicom Redakcije Snežanom Petrović razgovarao je Duško Tomić, profesor na fakultetu za Bezbednost i globalne studije Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Pitanje je da li je svet nešto naučio posle Drugog svetskog rata, a kamoli posle godinu dana rata u Ukrajini. Očigledno nije, kao ni posle Vijetnamskog rata. Sve se u svetu odvija na bazi dva važna parametra, moći i interesa. Sve ostalo je podređeno tome. Cela ukrajinska priča je da Rusi žele da zaustavi napredovanje NATO prema svojim granicama. U ovom trenutku Rusi raspolažu sa moći koju zemlje NATO nemaju, a s druge strane ovi imaju dobre sisteme koji mogu da neutrališu bilo koji cilj na teritoriji Ruske federacije - smatra Tomić.

02:55

DŽOJSTIK RAT JE POSTAO PRIMARAN U CELOM SVETU Počelo je napadom NATO na SRJ, a sad glavnu reč vode DRONOVI I BESPILOTNE LETELICE

Dodao je i koje su najvažnije pouke koje se mogu izvući nakon prve godine rata u Ukrajini.

- Rat u Ukrajini nam je doneo nova saznanja. Prvo, da će se povećati proizvodnja pametnog naoružanja koje je počelo 1999. napadom na SRJ. Primer su hipersonične rakete. Taj džojstik rat će se nastaviti primenom novih igračaka poput dronova i bespilotnih letelica. Moć bajraktara je viđena u sukobu Azerbejdžana i Jermenije, a iranski dronovi su obeležili ovaj rat. Na Sajmu u naoružanja u Abu Dabiju centralno mesto imali su upravo ovi dronovi - zaključio je Tomić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track