PROGLAŠEN NEVINIM POSLE 38 GODINA: Doživotno osuđen zbog zločina koji nije počinio, posle 4 DECENIJE uspeo da dokaže da nije kriv
Foto: Printscreen Twitter

PROŽIVEO NOĆNU MORU

PROGLAŠEN NEVINIM POSLE 38 GODINA: Doživotno osuđen zbog zločina koji nije počinio, posle 4 DECENIJE uspeo da dokaže da nije kriv

Planeta -

Sudija u Los Anđelesu proglasio je nevinim muškarca koji je proveo više od 38 godina iza rešetaka zbog ubistva koje se dogodilo 1983. godine.

Moris Hejstings pušten je iz zatvora prošle godine nakon što su rezultati DNK analize pokazali da je druga osoba osumnjičena za ubistvo. Sudija je u oktobru prošle godine poništio presudu na zahtev tužioca iz Kabineta okružnog tužioca i Hastingsovih advokata.

Tužioci i Hastingsovi advokati su od sudije Vilijama Rajana zatražili da preduzme dodatne korake i proglasi Hastingsa nevinim za ubistvo koje je počinjeno pre više od 40 godina. Sudija je juče proglasio Hastingsa nevinim, što znači da je uverljivo dokazano kako Hastings nije počinio zločin, prenosi CBS.

"To mnogo znači. Zahvalan sam na presudi sudije, danas je sve bilo divno. Spreman sam da nastavim sa svojim životom. Danas sam srećan čovek", poručio je Hastings nakon saslušanja, prenosi Los Angeles Innocence Project.

Okružni tužilac kaže da je Hastings "preživeo noćnu moru".

"Proveo je gotovo četiri decenije u zatvoru pokušavajući svaki put da dokaže svoju nevinost, dok su ga konstantno odbijali. Ali Hastings je ostao dosledan i uveren da će jednog dana čuti sudiju kako proglašava njegovu nevinost", dodao je tužilac.

Smatra da će presuda u Hastingsovo ime otvoriti put za traženje moguće odštete.

"Sistem je izneverio vas. Sistem je izneverio žrtve.

Tužilac je pohvalio Hastingsa zbog njegovog "karaktera" i "posvećenosti", rekavši da je s njim razgovarao više puta i da nikada nije osetio ljutnju ili mržnju.

Hastings je osuđen zbog ubistva Roberte Vidermajer, koja je ubijena jednim hicem u glavu.

Njeno telo pronađeno je u prtljažniku automobila u blizini Los Anđelesa.

Hastings je tokom celog procesa tvrdio da je nevin, ali je 1988. godine osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

(Kurir.rs/Telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track