HAOS U KOLUMBIJI: Dvoje mrtvih u sukobu zbog kompanije za istraživanje nafte, protestanti kao taoce drže 79 policajaca (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

nasilje

HAOS U KOLUMBIJI: Dvoje mrtvih u sukobu zbog kompanije za istraživanje nafte, protestanti kao taoce drže 79 policajaca (VIDEO)

Planeta -

Nasilje je izbilo juče kada su meštani blokirali kompleks kompanije za istraživanje nafte "Emerald enerdži". Oni traže od kompanije da im pomogne u obnovi i izgradnji novih puteva u regionu.

U neredima su poginuli jedan policajac i jedan civil, a devet radnika u naftnom postrojenju su zarobljeni zajedno sa policajcima. Video-snimak sa lica mesta pokazuje prostoriju prepunu ljudi na stolicama i na zemlji, prenosi Blic pisanje agencije Srna.

BBC navodi da protestanti kao taoce drže 79 policajava.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro rekao je da se nada da će taoci biti "jednostrano" oslobođeni pre dodatne eskalacije nasilja i zatražio medicinsku pomoć od Crvenog krsta.

Mnogi demonstranti su žitelji ruralnih područja i starosedioci koji traže da kompanija izgradi novu putnu infrastrukturu u oblasti San Visente de Kaguan.

Kolumbijska policija odala je poštu na "Tviteru" ubijenom policajcu Rikardu Monroju.

Zvaničnici lokalne vlasti rekli su da je policajac poginuo od napada mačetom, dok je civil ubijen iz vatrenog oružja.

Kolumbijski ombudsman za ljudska prava Karlos Kamargo, koji je posredovao na licu mesta, rekao je da je razgovarao sa demonstrantima i sprečio ih da bace molotovljeve koktele na naftno postrojenje.

Protesti u oblastima u blizini energetskih i rudarskih postrojenja uobičajeni su u Kolumbiji jer lokalne zajednice zahtijevaju da kompanije grade infrastrukturu, uključujući puteve i škole.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track