HITLER JE ISKORISTIO OVE DVE STVARI DA BI DOŠAO NA VLAST! Istoričari o usponu zla: Koristio je nezadovoljstvo i išao na emocije
Foto: Kurir TV, oger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

kurir tv

HITLER JE ISKORISTIO OVE DVE STVARI DA BI DOŠAO NA VLAST! Istoričari o usponu zla: Koristio je nezadovoljstvo i išao na emocije

Planeta -

Adolf Hitler je, bez sumnje, najomraženije ličnost u istoriji. Tvrdi se da je nacistički vođa krivac za Drugi svetski rat, najkrvaviji sukob koji civilizacija pamti.

Takođe je Hitler zapamćen po brutalnim i sistematskim istrebljenjem jevrejskog i bilo kog drugog naroda koji je smatrao nižom rasom.

Adolf Hitler
foto: akg-images / Profimedia

Povodom 90 godina otkad je Hitler došao na vlast, gosti jutarnjeg programa na Kurir televiziji su diskutovali o tome na koji način je nacistička Nemačka krojila istoriju i kakav uticaj je ostavio na svet.

Gosti "Redakcije" su dr Stanislav Sretenović, Institut za savremenu istoriju i Nebojša Damnjanović, istoričar.

Sretenović je otkrio kako je Hitler od vojnika poražene vojske, pa potom pritvorenika zbog podizanja puča 1923. godine, postao kancelar.

- Adolf Hitler nije došao na vlast pučem, već je iskoristio demokratski sistem Vajmarske republike koja je uspostavljena nakon poraza Nemačke u Prvom svetskom ratu. Veštom političkom propagandom uspeo je da iskoristi položaj jer je veći deo Nemaca bio nezadovoljan zbog ekonomskih i unutrašnjih problema. Hteo je legalnim putem da dođe na vlast. Hitler i njegova partija su osvojili oko 37% glasova 1932. godine i time su postali najjača politička partija koja je pobedila na izborima - započeo je Sretenović pa dodao:

01:11

PRVI SVETSKI RAT I EKONOMSKA KRIZA SU DOVELI HITLERA NA VLAST? Istoričar otkrio političku strategiju: Ovako je dolazio do ljudi

- Radi se o korišćenju demokratskog sistema za dolazak totalitarnog, autoritarnog sistema koji je oličen u ličnosti Hitlera.

Potom je Damjanović obrazložio sklop ličnosti Adolfa Hitlera rekavši da je bio neostvaren čovek.

- U suštini, Hitler je u mladosti bio neostvaren čovek. U njegovom životu, učešće u Prvom svetskom ratu je možda i najčasniji deo njegove biografije. Jednostavno, bio je nemački nacionalista, u redovima vojske, dosta hrabar, bio je ranjavan. Međutim, na kraju je uspeo da racionalizuje i objasni svoje viđenje nemačkog poraza 1918. godine, tu je on utabao sebi put na vlast, naravno uz ekonomsku krizu koja ih je zahvatila - rekao je Damjanović.

S obzirom na to da je Hitler došao na vlast na osnovu urušene demokratije i sistema koji nije imao čvrst oslonac, Sretenović je rekao ko je značajan stajao iza Hitlera.

- Činjenica je da u međuratnom periodu vladaju totalitarni sistemi, kada se rešenje za svakodnevne probleme pojedinaca traži u radikalnim, revolucionarnim i totalitarnim sistemima. Osnova dolaska Hitlera na vlast je jedno generalno nezadovoljstvo koje je vezano za ishod Prvog svetskog rata, ali i za strahovitu ekonomsku krizu koja je uzdrmala Nemačku. To je sve kulumniralo u ono što mi danas simbolički zovemo Crni petak. Te 1929. godine je propala berza i tada se urušio ceo međunarodni sistem koji je osmišljen nakon Prvog svetskog rata. Takvu situaciju je iskoritstio Hitler, koji je u svojoj političkoj propagandi često menjao stavove, često je vrlo miroljubivo govorio. Strategija mu je bila da dođe do običnog čoveka obećanjima i radikalnim potezima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track