Muslimani spalili američke i izraelske zastave u Londonu

Napadi širom Evrope

Muslimani spalili američke i izraelske zastave u Londonu

Planeta -
Posle protesta u Londonu osoblju američke ambasade u Briselu naloženo je danas da napusti zgradu zbog najavljenih demonstracija islamista

LONDON - Oko 150 muslimana okupilo se danas ispred američke ambasade u Londonu, gde su spalili američke i izraelske zastave u znak protesta zbog američkog filma kojim se ponižava prorok Muhamed. Demonstranti su uzvikivali "Bog je najveći" i mahali plakatima na kojima je pisalo "Islam će uništiti laž", revoltirani filmom "Nevinost muslimana", zbog koga muslimani širom sveta protestuju, prenela je agencija AFP.

Oko desetak članova desničarske engleske Lige odbrane, koja se protivi uticaju islama u Velikoj Britaniji, takođe je prisustvovalo demonstracijama, koje su protekle mirno i uz ogromno policijsko obezbeđenje. Policija je saopštila da je jedan osoba uhapšena.

Nekoliko ljudi je ubijeno u petak u protestima koji su se raširili po celom Bliskom istoku, Africi i Aziji kao reakcija na američki film, koji ismeva proroka Muhameda. Američki ambasador u Libiji i troje službenika konzulata SAD u Bengaziju, poginuli su u raketnom napadu demonstranata zbog antiislamskog filma.

Osoblju američke ambasade u Briselu naloženo je danas da napusti zgradu zbog najavljenih demonstracija islamista, saopštili su predstavnici ambasade. Ambasada je evakuisana oko tri popodne jer je nekoliko islamističkih grupa pozvalo na demonstracije zbog američkog antimuslimanskog filma koji je već izazvao talas nasilnih protesta širom sveta i bio povod za ubistvo ambasadora SAD u Libiji i još troje službenika.

Film "Muslimanska nevinost" snimljen je u SAD i u njemu se, kako smatraju muslimana, vređa prorok Muhamed.Briselske vlasti nisu dozvolile demonstracije, a cela četvrt u kojoj se nalazi američka ambasada bila je okružena policijskim kordonima, tako da do protesta nije ni došlo.Ambasada SAD u Briselu je bila ispražnjena i 5. septembra nakon sumnje da je u blizini parkiran automobil-bomba, ali se ispostavilo da je u pitanju bila lažna uzbuna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track