DVOGODIŠNJA DEVOJČICA UMRLA OD FETANILA: Porodica iz Gvatemale, iznajmila kuću na Floridi, a onda se desila STRAŠNA TRAGEDIJA
Foto: Shutterstock

niko ne zna šta se desilo

DVOGODIŠNJA DEVOJČICA UMRLA OD FETANILA: Porodica iz Gvatemale, iznajmila kuću na Floridi, a onda se desila STRAŠNA TRAGEDIJA

Planeta -

Kada se Lidi Lavenir probudila posle popodnevnog spavanja, videla je da nešto nije u redu. Njena inače veoma energična 19-mesečna ćerka Enora još je spavala.

Porodica je bila na odmoru na Floridi, a dete je stavljeno na spavanje dva sata ranije, nakon dana provedenog u igri i gledanju crtanih filmova. Lidija je ušla u sobu u kojoj je dete spavalo i zatekla jeziv prizor. Devojčica je bila plava u licu, a iz usta joj je izlazila bela pena.

„Enora je mrtva!“ viknula je Lidija.

Odmah su pozvali Hitnu pomoć, ali je bilo kasno.

Obdukcijom je utvrđeno da je dete u telu imalo smrtonosnu količinu fentanila, droge za koji porodica iz Gvadalupa nikada nije čula, niti je znala da može biti opasna, prenosi Jutarnji list.

„Kao da smo upali u zamku“, rekao je Enorin otac Boris Vašington Postu.

Niko ne zna kako je droga dospela u telo devojčice a ona je toliko jaka da čak i mala količina može da ubije. Istražitelji nisu uspeli da pronađu drogu nigde drugde u kući koju je porodica iznajmila. Sumnjali su na same roditelje, ali među njihovim stvarima nisu pronašli drogu. Lidija i Boris su bili negativni na supstancu.

Istražitelji su ispitivali prethodne goste kuće, uključujući i one koji su priznali da su priredili zabavu sa kokainom. Ali droga koji je ubila devojčicu nije pronađena.

„Trenutno ne znamo kako je Enora Lavenir došla do fentanila. Nema indicija zlostavljanja ili zanemarivanja, pa se ova smrt tretira kao nesrećan slučaj“, navodi se u policijskom izveštaju.

Ova priča je podigla na noge mnoge aktiviste, porodice i političare, ukazujući na opasnost.

Fentanil je postao vodeći uzrok smrti Amerikanaca u dobi od 18 do 49 godina, a pozivi da se zaustavi rastuća epidemija rastu. Porodice najmanje 15 tinejdžera i mladih tužile su Snapchat zbog prodaje droge na mreži.

U međuvremenu, tužioci podižu optužbe za prodaju fentanila koja je završila smrću. Ali stvari koje komplikuje je to što nije uvek lako otkriti odakle je došao fentanil.

Tomas Skolaro, advokat iz Majamija koji zastupa porodicu Lavenir, kaže da je porodica koristila metod eliminacije da bi došla do zaključka da je droga ostala od gostiju koji su bili u kući pre njih, ali priznaje da je otkrivanje izvora droge nije njegova primarna briga.

„Jedina stvar koju imamo ovde je zdrav razum“, kaže Skolaro. „Definitivno se radilo o toj kući. Ne pokušavam da dokažem tačno koja osoba je ostavila fentanil. Ono što želim da dokažem je da kompanija nije obezbedila kvalitetno čišćenje prostorija, nije bilo mera bezbednosti, niti upozorenja za porodicu.'

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Vlasnik kuće i prethodni gosti optužili su roditelje za širenje neosnovanih tvrdnji. Gost koji je ranije iznajmio smeštaj od porodice Lavenir kaže da ne može da odgovara za bilo šta što se desilo nakon što je već napustio smeštaj, niti da odgovara da li je kuća za njim uredno očišćena.

Stručnjaci za lekove kažu da su slučajevi u kojima je dete izloženo fentanilu retki. Ali dok većina predoziranja drogom uključuje ljude u svojim dvadesetim i tridesetim godinama, postoje slučajevi kada su deca pronašla pilulu i progutala je, kao što je bio slučaj sa detetom koje je pronašlo fentanil u parku u San Francisku. Taj slučaj je dobio veliku medijsku pažnju.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, od 2018. do 2021. 260 dece mlađe od četiri godine umrlo je u SAD od fentanila.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track