OSUĐEN ZBOG PLJAČKE NA 400 GODINA ZATVORA: Amerikanac uspeo da dokaže nevinost posle 34 godine, sud poništio kaznu i pustio ga
Foto: Shutterstock

osuđen na osnovu sumnjivih dokaza

OSUĐEN ZBOG PLJAČKE NA 400 GODINA ZATVORA: Amerikanac uspeo da dokaže nevinost posle 34 godine, sud poništio kaznu i pustio ga

Planeta -

Sidney Holms (57) pušten je iz zatvora na Floridi nakon 34 godine. Osuđen je zbog oružane pljačke dve osobe iz 1988., uprkos vrlo sumnjivim dokazima, a ovog ponedeljka sud je potvrdio njegovu nevinost i poništio kaznu od 400 godina zatvora.

Poslije provedene 34 godine u zatvoru Sidney Holms (57) je pušten iz zatvora na Floridi jer je utvrđeno da je nevin. Prema navodima CNN-a Holms je osuđen zbog oružane pljačke dve osobe koja se dogodila u oktobru 1988. godine u okrugu Broward zapadno od Fort Lauderdejla.

Kako prenosi CNN Holms je optužen da je bio vozač dvojice nepoznatih muškaraca koji su počinili pljačku pa je radi toga osuđen na 400 godina zatvora. Holms je uhvaćen 1998. godine da bi u aprilu godinu dana kasnije bio i osuđen, a kazna mu je izrečena mesec dana kasnije.

Sidni Holms, nevin, zatvor
foto: Printscreen Youtube

-Nikada nisam gubio nadu i uvek sam znao da će ovaj dan doći. Jedva čekam da zagrlim svoju majku u slobodnom svetu prvi put u više od 34 godine – rekao je Holms u izjavi Projekta nevinosti s Floride koji su radili na njegovom slučaju kada je saznao da će biti oslobođen.

Navodi se kako je Holmes u novembru 2020. kontaktirao jedinicu za reviziju osuda državnog tužilaštva okruga Broward tvrdeći da je nevin za zločin iz 1988. godine koji mu se stavlja na teret. Ubrzo potom odel za reviziju kao i Projekt nevinosti započeli su s ponovnom istragom njegovog slučaja pa su došli do nalaza koji su, kako navode, "pobudili razumnu sumnju u njegovu krivicu".

Iz Projekta nevinosti pojašnjavaju kako je čudan splet okolnosti doveo do toga da Holms bude osumnjičen, a onda potom i optužen na kaznu zatvora.

-Jedna od dvaju žrtava opisala je automobil korišćen u pljački kao smeđi Oldsmobile Cutlass sa tamno-smeđim gornjim delom i rupom u prtljažniku. Nekoliko nedelja kasnije žrtvin brat vidio je smeđi Cutlass kako vozi putem i prijavio broj registarske pločice vlastima. Taj je auto bio registrovan na Holmesa – pojašnjavaju iz Projekta nevinosti.

(Kurir.rs/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track