AMERIKA OPTUŽUJE: Snimak sudara sa dronom razotkriva ruske laži! (VIDEO)
Foto: Foto: Printscreen Twitter

AMERIKA OPTUŽUJE: Snimak sudara sa dronom razotkriva ruske laži! (VIDEO)

Planeta -

Snimak sudara ruskog lovca i američkog drona nad Crnim morem pre dva dana pokazuje da je Rusija lagala o tome šta se dogodilo, objavila je Bela kuća.

Rušenje drona MQ-9 u utorak prvi je direktni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini, a dve zemlje su se međusobno optuživale da je kriva upravo ona druga.

Na snimku se vidi kako ruski lovac Su-27 dolazi vrlo blizu drona i ispušta gorivo, manevar koji po američkim zvaničnicima dokazuje da mu je namera bila oštetiti američku letelicu.

Rusi poriču optužbe

Snimak prestaje nakon još jednog bliskog ruskog manevra koji je prema Pentagonu rezultirao sudarom aviona s dronom. Snimak se završava prizorom oštećenog propelera bespilotne letelice za koji američka strana kaže da je posledica sudara zbog kojeg je dron postao neupravljiv pa se srušio u duboko more, prenosi Index.hr.

Rusija je porekla američke optužbe i tvrdi da dve letjelice nisu došle u kontakt, nego je dron pao nakon oštrog manevra. Bijela kuća kaže da snimak opovrgava rusku verziju događaja.

„Jasno je da je lovac udario naš dron“

„Snimak apsolutno razotkriva rusku laž o tome šta se dogodilo ili o tome što oni kažu da se dogodilo. Kada pogledate video, prilično je jasno da je lovac udario naš dron“, izjavio je novinarima portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Incident nad međunarodnim vodama podsetnik je na rizik od direktonog sukoba između SAD-a i Rusije zbog Ukrajine koju je Moskva napala pre više od godinu dana, a zapadni saveznici joj pomažu obaveštajno i vojno.

Kurir.rs/Nova/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja