OPTUŽENA ZAJEDNO SA PUTINOM: Ko je Marija Lvova Belova, ruska komesarka za prava deteta?
Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

optužena za protivzakonitu deportaciju dece

OPTUŽENA ZAJEDNO SA PUTINOM: Ko je Marija Lvova Belova, ruska komesarka za prava deteta?

Planeta -

Pored ruskog predsednika Vladimira Putina, Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog protivzakonite deportacije dece iz Ukrajine.

Ruski lider je optužen da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini. Sud sa sedištem u Hagu naveo je u saopštenju da je Putin "navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

Marija Lvova Belova
foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

U saopštenju suda takođe piše i da postoje „razumni razlozi“ da se veruje da Lvova-Belova „snosi individualnu krivičnu odgovornost“ za „ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (dece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju".

Lvova-Belova ocenila je da je nalog Medjunarodnog krivičnog suda (MKS) za njeno hapšenje ''deo konteksta situacije u Ukrajini'', i navela da je spremna da nastavi sa svojim radom.

- Sjajno je što je međunarodna zajednica ceni ovaj rad na pomoći deci naše zemlje: da ih ne ostavljamo u ratnim zonama, da ih izvodimo, da im stvaramo dobre uslove, da ih okružujemo ljubavlju, brižni ljudi - prva je reakcija ruske komesarke za prava deteta na potez Međunarodnog krivičnog suda.

Ko je Marija Lvova-Belova?

Lvova-Belova je rođena 25. oktobra 1984. Rođena je i odrasla u gradu Penzi na zapadu Rusije, diplomirala je na Visokoj školi za kulturu i umetnost A. A. Arhangelskog 2002. godine kao dirigent.

Od 2000. do 2005. radila je kao profesor gitare u dečijim muzičkim školama u Penzi. Lvova-Belova je suosnivač i rukovodilac regionalne javne organizacije Penza za unapređenje socijalne adaptacije „Blagovest“.

Od 2011-2014. i 2017-2019. je bila član Građanskog veća Penzanske oblasti; takođe od 2017. do 2019. godine bila je član Građanske komore Ruske Federacije. 2019. godine izabrana je za kopredsedavajućeg regionalnog štaba Sveruskog narodnog fronta.

Lvova-Belova se 2019. pridružila partiji Jedinstvena Rusija, a člansku kartu joj je 23. novembra dao tadašnji premijer Dmitrij Medvedev. Potom je izabrana u Prezidijum Generalnog saveta Jedinstvene Rusije i postala je kopredsedavajući radne grupe za podršku civilnom društvu.

Marija Lvova Belova
foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

U septembru 2020. ponovo izabrani guverner Penzenske oblasti Ivan Belozercev imenovao je Lvovu-Belovu za člana Saveta Federacije Rusije iz izvršne vlasti Penzanske oblasti. Posle vanrednih izbora 2021, ponovo ju je imenovao Oleg Meljničenko.

Ruski predsednik Putin imenovao je tada senatorku Mariju Lvovu-Belovu 27. oktobra 2021. za saveznog komesara za prava deteta, mesec dana nakon što je prethodna komesarka Ana Kuznjecova postala poslanik.

Putin i Lvova-Belova

Lvova-Belova su ukrajinski i britanski zvaničnici optužili da je nadgledala prisilnu deportaciju i usvajanje dece iz Ukrajine tokom ruske invazije na Ukrajinu. Lvova-Belova je sankcionisana od strane EU u julu 2022. i Japana u januaru 2023. godine.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track