KO JE ČOVEK KOJI ŽELI DA UHAPSI PUTINA? Glavni tužilac ICC ima SAMO JEDAN CILJ, zbog ovoga hoće da ga smesti na OPTUŽENIČKU KLUPU
Foto: EPA/Mykola Tys, AP/Vladimir Gerdo

karim kan

KO JE ČOVEK KOJI ŽELI DA UHAPSI PUTINA? Glavni tužilac ICC ima SAMO JEDAN CILJ, zbog ovoga hoće da ga smesti na OPTUŽENIČKU KLUPU

Planeta -

Da li je moguće uhapsiti Vladimira Putina? Na to pitanje odgovor traži advokat koji se bori da ga smesti na optuženičku klupu - Karim Kan, glavni tužilac ICC-ja. On je optužio ruskog predsednika za ratne zločine i opisuje slučaj kao "odlučujući trenutak" za međunarodnu pravdu.

Krevetići su bili prazni, red pregrada prepun igračaka i cipelica. Na zidovima dečiji crteži, u daljini topot granatiranja. Britanski advokat, u pancirki i s kacigom na glavi, zurio je u napušteno ukrajinsko sirotište, a deca koja su u njemu donedavno živela, smatra se, među hiljadama su onih koje su oteli Rusi.

Kao otac troje dece, Karim Kan bio je vidno dirnut prozorom, uveren da bi kao tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC), mogao da učini nešto po tom pitanju.

Vladimir Putin, epa07592184
foto: EPA

"Možete da čitate izveštaje i vidite fotografije, ali ništa nije uverljivo kao što je biti tamo - na terenu", rekao je 52-godišnji Kan po povratku s prve linije ratišta, nakon svoje četvrte posete Ukrajini od ruske invazije.

"U glavi suprotstavljate decu, zvukove života, praznim zgradama i krevetićima, otvarajući ormariće, vidite male cipele i njihove igračke i shvatate da to nisu brojevi, ovo su ljudska bića. Razmišljam o tome kroz šta su sve prošli i znam da zakon mora da ih zaštiti", rekao je Kan.

Dok je Kanov telefon u petak uveče bio zagušen porukama čestitki i medijskim zahtevima, rekao je da oseća "pomešane emocije" zbog tragičnih okolnosti. On shvata i razmere izazova s kojima se sud suočava.

Privođenje Putina pred sud bilo bi zapanjujuće postignuće za sina dermatologa i medicinske sestre rođenog u Edinburgu, koji je studirao pravo na King‘s College-u u Londonu.

Karim Kan, tužilac
foto: Printscreen YouTube

U sferu ljudskih prava ušao je užasnut događajima na Balkanu, počevši od Kancelarije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ali i zato što je njegova porodica iz sekte Ahmadija koja se već dugo suočava s progonom u Pakistanu.

Takođe je branio i počinioce, uključujući Saifa Gadafija, sina libijskog diktatora i Tejlora, što smatra svojom prednosti.

Njegov krajnji cilj je da oživi narušeni ugled ICC-ja koji je u 20 godina postojanja potrošio više od 1,5 milijardi funti, a osudio samo deset ljudi. U nekim područjima, kao što je upotreba seksualnog nasilja kao ratnog oružja, osudio je samo jednu osobu, iako je tokom tih godina stotine hiljada žena silovano u ratu.

S obzirom na to da oni koji se suprotstave Putinu imaju tendenciju da "nesretno završe", Kan putuje s osiguranjem, ali je insistirao na tome da ga neće pojačati.

"Uvek sam zabrinut za sigurnost žrtava ili svedoka, ali ne bojim se sopstvene smrti. Radim svoj posao i znam šta s njim dolazi", kaže Kan.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track