RUSIJA OTVARA ISTRAGU ZBOG NALOGA ZA HAPŠENJE PUTINA Istražni odbor: "Pokrećemo krivični postupak protiv tužilaca i sudija ICC-ja"
Foto: Shutterstock

Kremlj odluku nazvao nečuvenom, ali pravno ništavnom

RUSIJA OTVARA ISTRAGU ZBOG NALOGA ZA HAPŠENJE PUTINA Istražni odbor: "Pokrećemo krivični postupak protiv tužilaca i sudija ICC-ja"

Planeta -

Ruski Istražni odbor saopštio je da je otvorio krivični postupak protiv tužilaca i sudija Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koji su u petak izdali nalog za hapšenje predsednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine.

Odbor, odgovoran za istrage teških zločina, rekao je da nema temelja za krivičnu odgovornost ruskog predsednika Putina, a šefovi država uživaju apsolutni imunitet od jurisdikcije stranih država, prenosi Index.hr.

Postupci tužilaca ICC-a pokazuju znakove krivičnog dela prema ruskom zakonu, saopštio je Odbor istaknuvši da je tu reč o svesnom optuživanju nevine osobe za zločin i "pripremanju napada na predstavnika strane države, koji uživa međunarodnu zaštitu, kako bi se zakomplikovali međunarodni odnosi".

Ruski potez je simboličan gest prkosa kao odgovor na nalog za hapšenje Putina, kojim su on i poverenica za prava dece optuženi za ratni zločin deportovanja dece iz Ukrajine u Rusiju. Kremlj je odluku ICC-a nazvao nečuvenom, ali pravno ništavnom, budući da Rusija nije potpisnica ugovora kojim je osnovan ICC.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track